104 banen weg bij Nokia in Antwerpen

De vestiging van Nokia Bell aan het Mediaplein in Antwerpen. ©Sofie Van Hoof

Bij de vestiging van de Finse telecomfabrikant verdwenen vorig jaar al eens 107 jobs, maar dat aantal kon worden teruggeschroefd.

Bij telecomfabrikant Nokia Bell in Antwerpen worden opnieuw 104 banen weggesaneerd. Dat schrijft het vakblad Computable woensdag op zijn website en het nieuws wordt bevestigd door BBTK-vakbondssecretaris Guy Vertommen. Het staat ook in een interne mededeling van het bedrijf die De Tijd kon inkijken.

1.300
Werknemers
Bij Nokia Bell in Antwerpen werken ruim 1.300 mensen

De sanering valt bijna exact een jaar nadat Nokia Bell al eens 107 jobs schrapte. De vakbonden en de directie konden dat aantal deels terugbrengen, omdat een deel van het personeel intern werd herplaatst. Het is niet zeker of dat nu ook mogelijk is. Het sociaal overleg moet nog starten na de aankondiging van dinsdag tijdens een buitengewone ondernemingsraad.

Vermaard

Bij Nokia Bell (het vroeger Alcatel-Lucent België), dat in 2018 goed was voor 249 miljoen euro omzet en 32,6 miljoen euro nettowinst, werken ruim 1.300 mensen. Voor de aankondiging van een jaar geleden waren er dat 1.410.

De sanering is het gevolg van een saneringsplan bij de kwakkelende groep dat over twee jaar loopt

Nokia Bell doet aan onderzoek. De Antwerpse vestiging - 'den Bell' in de volksmond - heeft een vermaarde geschiedenis en lag mee aan de basis van de ADSL-breedbandtechnologie.

De sanering is net als die van vorig jaar het gevolg van een saneringsplan bij de kwakkelende groep dat over twee jaar loopt.

'Dit is een uitloper van een Europees kostenbesparingsplan dat Nokia eerder heeft aangekondigd', zegt Vertommen. 'Vorig jaar had de directie gezegd dat ze niet wist of er een tweede golf zou komen, maar je kon er toen al gif op innemen dat dat nog een staartje zou krijgen.'

Geen wet-Renault

Ook in Finland, Duitsland en Nederland gaan banen voor de bijl bij Nokia. Vertommen wijst erop dat het in België technisch gezien, zoals vorig jaar, waarschijnlijk opnieuw geen collectief ontslag wordt.

In 2019 deelde het bedrijf de ingreep op in stukjes waardoor de wet-Renault niet geldt. 'De directie laat verstaan dat het weer zo zal gebeuren, al zit je met in totaal 211 banen in principe wel aan een collectief ontslag.'

In de interne aankondiging schrijft topman Luc Defieuw dat de reductie in fases doorgevoerd wordt. De reductie is volgens hem nodig omdat 'de operationele kosten nog steeds te hoog zijn'. 'Rentabiliteit, kosten en cash blijven moeilijk voor Nokia. Daarnaast is de concurrentie toegenomen', klinkt het in de aankondiging.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud