Nethys-topman Moreau ontslagen zonder vergoeding

Stéphane Moreau. ©BELGA

De nieuwe raad van bestuur van de intercommunale zet ook twee andere directieleden met onmiddellijke ingang aan de deur.

In het dossier van de omstreden Luikse intercommunale Nethys, die onder vuur ligt wegens de dubieuze verkoop van activa, rollen opnieuw koppen. De raad van bestuur van Nethys heeft donderdag besloten het contract van CEO Stéphane Moreau, financieel directeur Pol Heyse en Bénédicte Bayer, ook een directielid, met onmiddellijke ingang te verbreken. Dat heeft Nethys vrijdag gemeld.

Ze krijgen bovendien geen ontslagvergoeding. Eerder was sprake van een gouden handdruk van ongeveer een half miljoen euro bruto. De vorige raad van bestuur had daarvoor zelfs al het licht op groen gezet, maar die beslissing wordt nu teruggedraaid.

De beslissing lijkt niet te gelden voor de twee andere directieleden, Jos Donvil en Frédéric Vandeschoor. Donvil wordt genoemd als een van de mogelijke kandidaten voor de baan van CEO bij Bpost of Proximus.

Eerder nam al Muriel Targnion, de voorzitter van Nethys-moeder Enodia (ex-Publifin), ontslag. De raad van bestuur van Nethys heeft ook de aanstelling van Laurent Levaux als nieuwe voorzitter van de raad en Bernard Thiry als vicevoorzitter bekrachtigd. Renaud Witmeur wordt CEO ad interim, zoals eerder al bekendraakte.

Huiszoekingen

Het gerecht heeft vrijdag overigens 21 huiszoekingen uitgevoerd in het dossier, bevestigt de Luikse procureur-generaal.

Het was de Brusselse krant Le Soir die vrijdag het eerst melding maakte van de huiszoekingen. Die zijn het gevolg van de klacht die de Waalse gewestregering indiende bij het gerecht rond de dubieuze verkoop van onderdelen van Nethys. Dat is ook de reden voor de wissels aan de top.

Christian De Valkeneer, de procureur-generaal van Luik, bevestigt de huiszoekingen aan De Tijd. Volgens hem gaat om 21 invallen, 'zowel bij natuurlijke als bij rechtspersonen'. Om wie of welke vennootschappen het gaat wil hij niet kwijt. 'We verkiezen slechts beperkt te communiceren.' Hij bevestigt eveneens dat de huiszoekingen worden geleid door de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC) van de federale politie, zoals Le Soir meldde.

Fornieri

Volgens de krant vielen de speurders onder meer binnen op de zetel van de Luikse intercommunale en in de woningen van Stéphane Moreau en François Fornieri. Moreau was tot voor kort nog de topman van Nethys en Fornieri, de CEO van farmabedrijf Mithra, stond aan de koperskant bij de dubieuze transfer van activa van Nethys naar andere partijen.

Fornieri heeft op zijn thuisadres de Ardentia-vennootschappen opgericht die de Nethys-onderdelen Win (ICT) en Elicio (windenergie) wilden overnemen. De Waalse regering heeft die deals echter vernietigd, net als de geplande verkoop van kabeldochter Voo aan het Amerikaanse Providence.

De voornaamste juridische gronden van de strafklacht van de Waalse gewestregering zijn misbruik van vennootschapsgoederen en belangenneming, aldus De Valkeneer. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud