Activist Lucerne daagt Telenet voor de rechter

Telenet-topman John Porter ©Tim Dirven

Het hefboomfonds wil dat de rechter een expert aanstelt die de relatie tussen de telecomgroep en zijn grootaandeelhouder Liberty Global tegen het licht houdt.

Na een maandenlange briefwisseling tussen Telenet  en Lucerne Asset Management en een tumultueuze buitengewone algemene vergadering grijpt de activistische aandeelhouder (>3%) naar het ultieme wapen: een dagvaarding.

Expert

De dagvaarding gebeurt bij de Brusselse ondernemingsrechtbank. Lucerne wil dat de rechter een of meerdere specialisten in deugdelijk bestuur (corporate governance) aanstelt om de relatie tussen Telenet en zijn grootaandeelhouder Liberty Global (58%) door te lichten en concrete aanbevelingen te formuleren om belangenconflicten te voorkomen.

Lucerne vroeg Telenet vorige maand zelf die expert(s) aan te stellen. Maar daar reageerde de telecomgroep begin deze maand negatief op. 'Er is geen sprake van een crisis of een noodsituatie die de aanstelling van zo’n specialist nodig maakt', antwoordde voorzitter De Graeve en CEO John Porter. 

Volgens het Belgische vennootschapsrecht kan de rechtbank een auditor aanstellen als het gevaar bestaat dat het bedrijf schade dreigt te leiden.

Geen materiële schade

Telenet herhaalt dat er van een dreigende materiële schade geen sprake is en er dus geen wettelijke grond is om die procedure op te starten. Het bedrijf wil voorts geen slecht precedent scheppen door een expert vrijwillig aan te stellen, want dat kan andere aandeelhouders misschien op ideeën brengen in andere dossiers, luidt het. 

Telenet besluit in zijn reactie dat de dagvaarding volledig ongegrond is. Het betreurt deze move van Lucerne.

Electrabel

Belgische bedrijven hebben amper last van aandeelhoudersactivisme - in tegenstelling tot in Angelsaksische landen. Vóór Telenet kregen enkel Electrabel, RHJ International en Nationale Bank brieven van boze aandeelhouders in de bus. 

De vete bij Telenet leest als een remake van de strijd van Knight Vinke Asset Management tegen Electrabel en Suez. Het Amerikaanse investeringsfonds eiste in 2005 de aanstelling van een onafhankelijke expert om na te gaan of Electrabel nadeel ondervond van de controle door de Franse nutsgroep Suez, die toen 50,1 procent van de Belgische stroomproducent in handen had.

Die eis paste in de Amerikaanse druk op Suez om ofwel Electrabel volledig in te lijven, ofwel het bedrijf los te laten.

Knight Vinke stelde dat Suez zich gedroeg alsof het 100 procent van Electrabel had. Lucerne zegt vandaag hetzelfde over Liberty Global dat 58 procent van Telenet bezit, wat nefast is voor diens dividendbeleid. 'Liberty runt het bedrijf als een dochter, niet als een beursgenoteerd bedrijf. Dat doet het niet met zijn Nederlandse dochter VodafoneZiggo waar het niet de meerderheid in handen heeft. Daar laadt Liberty wel schulden op de balans zoals afgesproken, en keert het de overtollige kasstromen uit als dividend.'

De eis om experts aan te stellen werd door de rechtbank ontvankelijk verklaard. Maar die kwamen nooit in actie omdat het opgejaagde Suez ondertussen een uitkoopbod op Electrabel had gelanceerd, waarna Knight Vinke zijn juridische actie stopzette.

Terug naar Telenet waar Liberty Global zes jaar geleden met een te karig bod faalde om de minderheidsaandeelhouders uit te kopen. Ook hier zou een (nieuw) uitkoopbod de aanstelling van experts overbodig kunnen maken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect