Advertentie

Analisten: 'Mobistar verliest vijfde van zijn winst'

©Photo News

De dochter van het Franse Orange is nu de enige overblijvende uitdager van Proximus en Telenet. Het verhoogt de druk op telecomwaakhond BIPT om Mobistar een levensvatbare groothandelsprijs toe te kennen voor de inkoop van breedband en digitale tv bij Telenet.

'De overnameprijs van vijf keer de verwachte (2015) bedrijfskasstroom (ebitda) is een goede deal', zegt Bart Jooris van Bank Degroof. 'Meer in het bijzonder omdat Telenet geen rekening houdt met omzetsynergieën en in het verleden al heeft bewezen dat het kostensynergieën kan realiseren.'

Proximus        40,8%

Telenet-BASE 29,7%

Mobistar            29%

Tot 2017 zal Telenet zijn contract met Mobistar  uitdoen en van diens netwerk gebruikmaken voor zijn mobiel aanbod. Nadien zal Telenet zijn 895.000 mobiele klanten gradueel overzetten naar het BASE-netwerk. De klanten van BASE, die vooral met prepaidkaarten bellen, zullen een aanbod in de bus krijgen om vaste abonnee (postpaid) te worden.

Ook Emmanuel Carlier van ING looft de deal. 'Dit komt het groeiprofiel van Telenet ten goede (omzetten van prepaid- naar postpaidklanten, zakelijke markt, enz.). En Telenet versterkt zich met het oog op een mogelijke overname van zijn Waalse tegenhanger Voo.' Verder hoeft het Mechels bedrijf met een eigen mobiel netwerk niet langer de explosie van 4G-dataverbruik te vrezen. In de huidige situatie, waar Telenet het netwerk van Mobistar huurt, zou die explosie tot een hogere 'huurprijs' leiden.

Carlier ziet de mobiele prijzenconcurrentie stilvallen nu zowel Proximus als Telenet een vast en een mobiel netwerk heeft.

Geslagen hond

Mobistar blijft met de gebakken peren achter. De netwerkdeal met Telenet vertegenwoordigt 17 à 20 procent van Mobistars bedrijfskasstroom, schatten Bank Degroof en KBC Securities. Dat komt voor de dochter van Orange (het vroegere France Télécom) vanaf 2018 neer op zowat 50 miljoen euro minder bedrijfskasstroom (ebitda).

Zowel Mobistar-topman Jean Marc Harion (zie tweet hieronder) als Ruben Devos van KBC Securities merkt op dat deze overnamedeal de druk op telecomwaakhond BIPT verhoogt om, bij de opening van de kabel later dit jaar, levensvatbare groothandelsprijzen op te leggen.

Mobistar, de enige overblijvende uitdager van Telenet en Proximus, gaat bij Telenet breedband en digitale televisie inkopen en doorverkopen aan zijn klanten. De huidige prijzen die voorliggen, vindt Mobistar te hoog. De aangepaste prijzen worden in mei verwacht.

Telenet overtakes Base: bad news for Belgian consumers but an opportunity for regulators to make cable opening a success.— Jean Marc Harion (@Harion) April 20, 2015


Devos sluit verder niet uit dat Mobistar nu in handen komt van de Franse kabelgroep Altice. 'Mobistar is voor de Fransen cultureel een betere 'fit' en in een volgende stap zou dan het Waalse kabelbedrijf Voo (tegenhanger van Telenet) kunnen worden overgenomen. Mobistar heeft in het verleden interesse getoond voor Voo.'

Verkoop Mobistar, koop Telenet

Jooris van Degroof zet Mobistar op zijn verkooplijst en verlaagt het koersdoel van 18,5 tot 12 euro. Voor Telenet (houden, 53,40 euro) duikt de analist eerst dieper in de cijfers van de deal.

Devos van KBC Securities raadt zijn klanten eveneens aan Mobistar te verkopen. Hij verlaagt zijn koersdoel van 21 tot 15 euro. Telenet zet hij op zijn kooplijst, het koersdoel gaat van 53 naar 58 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud