Argwaan rond Huawei treft concurrent Nokia

Nokia-CEO Rajeev Suri. ©REUTERS

De Finse netwerkleverancier Nokia heeft naar eigen zeggen een zwak eerste kwartaal achter de rug. De veiligheidszorgen over zijn Chinese concurrent Huawei zetten een rem op de hele 5G-markt.

Nokia is een van de drie grote producenten van apparatuur voor de supersnelle 5G-netwerken, naast het Chinese Huawei en het Zweedse Ericsson. De Finse fabrikant van netwerkapparatuur heeft naar eigen zeggen een zwak eerste kwartaal achter de rug, ondanks de moeilijkheden - de wereldwijde vrees voor Chinese spionage - waarmee concurrent Huawei de voorbije maanden kampte.

Nokia's omzet beleef onder de verwachtingen en het bedrijf dook verrassend in de verliescijfers.

59 miljoen
Nokia
Nokia leed in het eerste kwartaal een operationeel verlies van 59 miljoen euro na een winst van 239 miljoen een jaar eerder.

De kwartaalomzet kwam uit op ruim 5 miljard euro. Exclusief wisselkoerseffecten was sprake van een daling met 2 procent. Vooral in China en omstreken en het Midden-Oosten en Afrika werd minder geld verdiend. Ook in Europa, de grootste markt voor het bedrijf, was sprake van een lagere omzet.

Het kwartaal werd afgesloten met een aangepast operationeel verlies van 59 miljoen euro, tegen een winst van 239 miljoen euro een jaar eerder.

Bestellingen uitgesteld

'De concurrentiƫle druk is in sommige domeinen sterk gestegen. Sommige concurrenten zijn commercieel agressiever in de vroege stadia van 5G en sommige klanten zijn hun leveranciers aan het herbekijken in het licht van de bezorgdheid over de beveiliging. Dat creƫert druk op korte termijn, maar opportuniteiten op lange termijn', zegt Nokia.

Nokia verwijst dus zowel naar Ericsson, dat zijn producten goedkoper aanbiedt om marktaandeel te winnen, als naar Huawei. Grote bedrijven en landen kijken na de heisa over  Huawei de kat uit de boom en stellen hun investeringen in 5G uit.

Prijzenslag

Volgens analisten wordt de grote vraag in welke mate Nokia stand zal houden als het tot een prijzenoorlog komt met zijn twee rivalen. De Finse groep houdt in elk geval vast aan haar verwachtingen voor heel 2019. Vooral de omzet van de 5G-divisie zal volgens Nokia een vlucht nemen.

Beleggers zijn er minder gerust op en stuurden het aandeel op de beurs van Helsinki in een eerste reactie 10 procent lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect