Felbevochten fusie blaast Amerikaanse telecommarkt nieuw leven in

Een Amerikaanse rechtbank heeft na jaren van blokkering de fusie goedgekeurd van de Amerikaanse mobiele operatoren T-Mobile en Sprint. Daarmee worden de krachtverhoudingen in de sector grondig hertekend.

T-Mobile  en Sprint  zijn de nummers drie en vier in draadloze telefonie in de VS. Samen tellen ze zowat 80 miljoen vaste maandelijkse klanten, waarmee ze op gelijke voet kunnen concurreren met de nummers een en twee, Verizon   (114 miljoen) en AT&T  (75 miljoen).

De deal van 26,5 miljard euro was eigenlijk al bijna twee jaar geleden aangekondigd - na een eerdere mislukte poging in 2017 - maar stootte toen meteen op bezwaren bij de mededingingsautoriteiten. Niet alleen moesten beide bedrijven de federale consumentenwaakhond FTC en de concurrentieafdeling van het ministerie van Justitie overtuigen. Ook verschillende Amerikaanse staten blokkeerden de deal omdat ze vreesden voor een inperking van de concurrentie en een stijging van de prijzen.

Die laatste grote blokkering werd dinsdag door een rechtbank in Manhattan opgeheven, waardoor de fusie vrijwel zeker kan doorgaan. Alleen een lokale regulator in Californië en een federale rechter in Washington moeten nog hun krabbel zetten onder de afspraken die beide bedrijven met de overheid hebben gemaakt, maar dat is slechts een formaliteit.

T-Mobile en Sprint hebben tijdens de onderhandelingen met de overheid een aantal toegevingen gedaan die een nieuwe dynamiek kunnen creëren op de Amerikaanse telecommarkt. Ze werden verplicht verschillende activa te verkopen aan Dish Network, een uitbater van satelliettelevisie die een nieuwe mobiele operator gaat lanceren. De vierde operator die door de fusie verdwijnt, wordt dus meteen vervangen door een nieuwe speler. Dish komt aan de start als kleine uitdager met 9 miljoen abonnees, maar ook met een gloednieuw en modern netwerk. 

Voor Sprint en T-Mobile is de fusie niet alleen belangrijk om op dezelfde schaal als de twee marktleiders te kunnen concurreren. Ze krijgen er grote hoeveelheden spectrum - licenties voor radiofrequenties - bij dat ze nodig hebben voor de uitrol van een 5G-netwerk. Tegen midden 2022 willen ze bijna de hele VS met een 5G-netwerk bedienen.

Vooral Sprint kan op de beurs profiteren van het nieuws. In de voorbeurshandel won het aandeel zowat 70 procent, tegen zowat 10 procent voor T-Mobile.

Ook voor Deutsche Telekom (moederbedrijf van T-Mobile)  en Softbank (Sprint)  is de goedkeuring uitstekend nieuws. Het aandeel van Deutsche Telekom won dinsdag in Frankfurt tot 3,6 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect