Advertentie

Franse kabelgroep valt Amerikaanse markt binnen

Patrick Drahi doet een aanval op de Amerikaanse kabelmarkt nadat hij in Europa al een mooi imperium heeft uitgebouwd. ©Bloomberg

De Franse kabelholding Altice telt 9,1 miljard dollar neer voor 70 procent van de Amerikaanse kabelaanbieder Suddenlink. Een opstapje naar een veel grotere deal, de acquisitie van Time Warner Cable.

Patrick Drahi weet echt van geen ophouden. In eigen land veroverde de Frans-Israëlische zakenman met zijn holding Altice  in geen tijd de kabel en nam hij vorig jaar mobiele operator SFR over van Vivendi. En passant deed hij ook een overname in Portugal en probeerde in ons land BASE te strikken.

Maar dat alles verbleekt bij Drahi's volgende move. Volgens bronnen van de persagentschappen Reuters en Bloomberg lonkt de Europese evenknie van de Amerikaanse kabelreus John Malone nu ook naar de VS. En het gaat daarbij niet om een klein kabelbedrijfje, maar niemand minder dan Time Warner Cable  - dat vooral sterk staat in New York en Los Angeles.

Als opwarmertje koopt Drahi over de grote plas 70 procent van Suddenlink, een regionale kabelaanbieder uit St. Louis met 1,43 miljoen klanten in een twaalftal staten in het zuiden en de Midwest. Dealwaarde: 9,1 miljard dollar. Het private-equityfonds BC Partners en het Canadese pensioenfonds CPP Investment Board behouden de resterende 30 procent.

Ter vergelijking: Time Warner Cable, het nummer twee van de markt, heeft een beurswaarde van 44,5 miljard dollar. Time Warner Cable zag eind vorige maand, na 14 maanden, een miljardenfusie (45,2 miljard dollar) met marktleider Comcast in het water vallen na een negatief advies van de concurrentiewaakhonden.

En dus duiken nu andere jagers op rond Time Warner Cable. Naast Drahi is ook Malone van de partij. Met de overname van Bright House Networks door Charter Communications (dat wordt gecontroleerd door Liberty Broadband) creëerde de kabelmogol vorige maand nog een fusiegroep die over Time Warner Cable naar de tweede stek springt. Malone probeerde Time Warner Cable vorig jaar al eens over te nemen, maar liet zich dan aftroeven door Comcast.

In ons land is Malone via Liberty Global eigenaar van Telenet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud