Guillaume Boutin nieuwe CEO van Proximus, 600 banen minder weg

Boutin aan de zijde van Leroy. ©Proximus

De Fransman Guillaume Boutin wordt de nieuwe CEO van de beursgenoteerde telecomgroep Proximus, bevestigt de onderneming. Proximus gaat voorts de geplande afslanking toch doorduwen, maar er sneuvelen wel fors minder jobs.

Proximus was op zoek naar een nieuwe CEO sinds Dominique Leroy vertrok, omdat ze de Nederlandse sectorgenoot KPN zou gaan leiden, wat uiteindelijk niet doorging. Met de hulp van een headhunter stelde de groep een lijst op van mogelijke kandidaten. Eerder dit najaar bleek dat de lijst gereduceerd was tot slechts vijf namen.

Het was vervolgens aan het remuneratie- en benoemingscomité en aan de voltallige raad van bestuur om een naam te kiezen. Maandag vernam De Tijd al van meerdere bronnen dat Boutin (45), het hoofd van de consumentendivisie van Proximus, de favoriet was om Proximus te gaan leiden. Woensdagavond bleek dat Boutin - de eerste niet-Belg aan de top sinds 1995 - het effectief gehaald heeft. Proximus bevestigde zijn aanstelling voor een periode van zes jaar, vanaf 1 december.

Boutin behoudt langetermijnbonus

Guillaume Boutin behoudt als nieuwe CEO van Proximus de loonstructuur die hij nu heeft, zegt Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck. Dat betekent dat hij naast zijn kortetermijn- ook zijn langetermijnbonus blijft krijgen.

Ook de andere leden van het directiecomité hebben naast hun basisvergoeding zo'n dubbele incentive, maar zijn voorgangster Dominique Leroy had geen recht op een langetermijnbonus.

Er was discussie over de vraag of dat moest worden aangepast voor de nieuwe CEO. Dat is nu dus blijkbaar het geval.

 

Hij volgt, drie maanden na haar vertrek, niet alleen Leroy op. Hij komt ook in de plaats van de Française Sandrine Dufour die als financieel directeur ad interim de functie van CEO op zich nam. Ze was, ondanks eerdere berichten, niet in de running voor de topjob en neemt haar functie als CFO weer op.

Volgens Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck, op een persconferentie woensdagavond, besliste ze vrij snel niet mee te dingen naar de job. 'Het was haar eigen beslissing om niet mee te gaan in het debat over het CEO-schap.'

Sociale perikelen

Boutin zal als Fransman Nederlands moeten leren en hij heeft zich volgens De Clerck ook al geëngageerd om dat te doen. De voorzitter van de groep was lovend voor Boutin. Hij zei dat hij ook in het buitenland kon gaan werken, in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, maar toch koos voor Proximus en noemde hem een 'jonge creatieve ambitieuze manager met een eigenzinnige kijk op technologie'. Mogelijk klikt het tussen beiden: ze zijn alle twee oud-basketbalspelers.

Maar Boutin krijgt al meteen een veel neteliger dossier op zijn bord: de geplande afvloeiingen bij Proximus. De plannen daartoe werden door de christelijke en de socialistische vakbond verworpen, waarna er acties volgden. De liberale bond is wel voor. De raad van bestuur had daarna de keuze: nieuwe onderhandelingen of het plan toch doorduwen.

Unaniem

Het wordt deels het laatste, kondigde Proximus woensdagavond in een apart persbericht aan. 'De raad van bestuur van Proximus beslist unaniem om te starten met de uitvoering van het transformatieplan', titelt dat persbericht. Proximus verguldt de pil echter, onder meer door bepaalde elementen door te duwen en andere nog het voorwerp van discussie te laten zijn.

Boutin hield zich op de persconferentie op dat punt eerder op de vlakte. Hij zei wel dat er nood is aan een terugkeer naar sereniteit na een periode van onzekerheid. Hij sprak ook de ambitie uit voor Proximus om zonder discussie IT-leider te zijn, bijvoorbeeld met nieuwe glasvezelnetwerken, een referentiemerk te zijn qua klantenervaring in Belgie, en misschien zelfs nieuwe groeimogelijkheden te ontdekken.

'Plan is essentieel'

De raad van bestuur benadrukt in een persbericht ervan overtuigd te blijven dat het plan 'voor Proximus essentieel is'. Proximus moet zijn digitale transformatie versnellen om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen, blijven investeren in de netwerken van de toekomst en een antwoord bieden aan de behoeften van zijn klanten, aldus de groep.

1.300
Jobverlies
Proximus ziet maar de noodzaak meer om 1.300 banen te schrappen en niet langer 1.900.

Proximus zal wel de wet van 1991 en de sociale procedures respecteren, benadrukt de onderneming. Tegelijk moedigt de raad het initiatief van de directie aan om het overleg met de vakorganisaties verder te zetten, vanaf donderdag, om na te gaan of bepaalde elementen in de uitvoering van het plan nog kunnen worden aangepast.

600 banen minder weg

Proximus zegt ook dat er oplossingen werden gevonden om de impact van het transformatieplan aanzienlijk te beperken. 'Er wordt vandaag nog uitgegaan van 1.300 functies, een sterke vermindering ten opzichte van de in januari aangekondigde 1.900.'

Dat is mogelijk door het beperken van de externe aanwervingen, door in te zetten op interne herscholingstrajecten en nieuwe interne vacatures, een aantrekkelijke regeling voor vrijwillig vertrek en de mogelijkheid om te kiezen voor het bestaande '58+'-plan.

De raad van bestuur benadrukt ook dat geen enkele statutaire medewerker het bedrijf op niet-vrijwillige basis zal moeten verlaten. Voor contractuele medewerkers die de onderneming op niet-vrijwillige basis zullen verlaten, zijn begeleidende maatregelen ontwikkeld.

Bonden: heel slecht signaal

De vakbonden zijn niet tevreden dat de raad van bestuur van Proximus het herstructureringsplan bij het telecombedrijf alsnog wil uitvoeren, ook al is er geen sociaal akkoord over gesloten met de vakbonden.

'Dit is een heel slecht signaal. Ze hebben het niet goed begrepen', zegt Bart Neyens van de socialistische vakbond ACOD. Ook de christelijke ACV 'betreurt deze aanpak', zegt vakbondsvrouw Nancy Fonteyn.

Beide vakbonden willen wel nog praten met de directie, die hen al uitnodigde voor een gesprek donderdagochtend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect