Hinder te verwachten door staking bij Proximus

Aan de Proximus Towers aan het Brusselse Noordstation zal dinsdag een stakingspiket staan. ©BELGA

Het personeel staakt uit onvrede tegen de geplande herstructurering.

De directie en de vakbonden van Proximus zitten donderdag een eerste keer bijeen over het herstructureringsplan dat 1.900 banen op de helling zet. Om de directie een duidelijk signaal te geven en hun onderhandelingspositie kracht bij te zetten riepen de bonden op vandaag het werk neer te leggen.

Aan de Proximus Towers aan het Brusselse Noordstation verzamelden dinsdagochtend honderden actievoerders. 'Ik denk dat er zeker 1.900 manifestanten opdaagden', zegt Ben Coremans van ACV-Transcom. Dat zijn er evenveel als het aantal banen dat Proximus wil schrappen. 'De werknemers hebben begrepen dat we vandaag een signaal aan de directie moesten geven.' Werkwilligen werden afgeraden binnen te gaan.

Er worden gevolgen voor de klanten verwacht. 'Winkels zullen dicht zijn of onderbemand, technici zullen niet langskomen en de wachttijden bij de klantendienst kunnen oplopen.'

Vage afspraken

Donderdag komen de vakbonden en directie van het telecombedrijf opnieuw samen voor een informatie- en consultatievergadering. 'We hopen dan een idee te krijgen van hoe de directie de herstructureringsplannen ziet, want dat is vandaag niet duidelijk. De werknemers willen van de ongerustheid af', zegt Coreman. 'We hoorden heel wat vage uitspraken, zoals dat de callcenters naar het buitenland worden verhuisd. We willen daarover duidelijkheid.'

Gedwongen ontslagen kunnen voor het ACV niet door de beugel. 'We vragen een hervormingsbudget in de plaats van een ontslagbudget. Proximus is al jaar en dag aan het hervormen. De uitspraak (van topvrouw Dominique Leroy, red.) dat het personeel de wil moet tonen om zich om te scholen, is erover', zegt Coremans. 

Maandag hadden de vakbonden een onderhoud met premier Charles Michel, maar daar keerden ze ontgoocheld van terug.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect