Meer regulering voor Telenet en Proximus

Michaël Trabbia, topman van Orange Belgium, krijgt van de telecom- en mediaregulatoren meer munitie om het duopolie van Telenet en Proximus te doorbreken. ©Dieter Telemans

Na een nieuwe marktanalyse leggen de telecom- en mediawaakhonden de grote operatoren extra regels op om hun netwerken nog meer open te tellen voor alternatieve operatoren als Orange. Al wordt bepaalde regulering ook versoepeld.

De Belgische markt van breedbandinternet en digitale televisie vertoont te weinig concurrentie, wat nefast is voor de prijzen die consumenten voor hun telecombundels betalen. Zo besluiten telecomwaakhond BIPT en de drie gewestelijke mediaregulatoren na een marktanalyse waar zowat twintig economisten, ingenieurs en juristen tweeënhalf jaar aan werkten.

Proximus , Telenet  en Voo hebben meer dan 99 procent van de bundelmarkt (met breedband en tv) - vorig jaar goed voor 3,06 miljoen bundels - in handen. Tegelijkertijd verliezen kleinere operatoren als Orange  jaar na jaar klanten. En stierven televisiediensten als Mobistar TV (via satelliet), Snow (van Base), Billi en Weepee TV een stille dood.

Vaste telefonie

'Zonder regulering is het voor nieuwe spelers onmogelijk om actief te worden in België', stelt BIPT-bestuurder Axel Desmedt. En dus zetten de telecom- en mediawaakhonden de regulering van 2011 onverminderd verder. De netwerken van Proximus, Telenet en Voo moeten openblijven voor andere operatoren om diensten aan te bieden.

Daarnaast zijn er volgens de regulatoren extra regels nodig om te voorkomen dat Proximus en Telenet met een duopolie de concurrentie lam leggen. Zo moet Telenet naast breedbandinternet en digitale televisie voortaan ook vaste telefonie doorverkopen. Nu is dat niet het geval waardoor Orange geen bundel kan aanbieden met een vaste lijn, terwijl heel wat gezinnen nog altijd een vaste lijn willen.

Proximus moet van de regulatoren ook zijn snelle glasvezelverbindingen openstellen voor concurrenten. Zoals de operator dat vandaag al moet doen voor de voorganger, de klassieke koperlijnen. 'Glasvezel vervangt op termijn koper. Het is dan ook logisch dat we de lijn doortrekken', stelt Desmedt.

Nieuwe tarieven

Ook de prijs waartegen Orange en andere operatoren de kabel van Telenet en Voo kunnen huren voor hun diensten wijzigt. Van de huidige 'retailminus' (retailprijs van de verhuurder minus een percentage) naar een 'billijke' prijs. De verhuurder mag een marge op zijn kosten aanrekenen. Dat moet er voor zorgen dat de kabelaars blijven investeren in hun netwerken. Dat prijzenmodel geldt ook voor de glasvezel van Proximus.

Het nieuwe model is goed nieuws voor Orange dat van de 'retailminus' afwou, omdat zijn tarieven automatisch gelinkt waren aan de retailprijzen van Telenet. Waardoor de operator geen winst maakt op zijn breedband- en televisie-aanbod.

Industriezones

Op de zakelijke markt geniet Proximus (voordien Belgacom) al jaar en dag van een alleenheerschappij. Het is dan ook logisch dat de operator ook daar zijn netwerk moeten openstellen voor concurrenten. Daarenboven komen er voortaan extra 'service level agreements' (SLA's) die de kwaliteit van de dienst moeten waarborgen.

Verder moeten de concurrenten via hun eigen systemen kunnen vaststellen dat er problemen zijn met hun diensten. Vandaag moeten ze daarvoor via Proximus passeren. En de voormalige monopolist moet in industriezones zijn snelste internetverbindingen aanbieden aan concurrenten.

Versoepeling

De nieuwe regulering bevat ook enkele  versoepelingen voor Proximus en Telenet. Ze worden een flinke afbouw van de regulering beloofd als ze samen met Orange of een andere concurrent co-investeren in een netwerk. Of als ze investeren in een zone waar slechts één operator actief is of in de zogenaamde witte zones - die voornamelijk in Wallonië liggen - waar vandaag nog geen snel internet (minder dan 30 Mbps) beschikbaar is. Die witte zones zijn goed voor 300.000 huishoudens.

Reacties

Alle telecomoperatoren krijgen tot 15 september om te reageren op de ontwerpbesluiten van de regulatoren. Vervolgens gaan de voorstellen naar de Belgische concurrentiewaakhond en de Europese Commissie. De operatoren kunnen bij het nieuwe 'Marktenhof', dat alle rechtszaken tegen de marktregulatoren behandelt, beroep aantekenen.

Uit de eerste reactie van Proximus blijkt dat het overheidsbedrijf heel wat opmerkingen zal hebben. 'In plaats van meer regelgeving heeft ons land minder regulering en meer aanmoediging van investeringen in snellere netwerken nodig om een digitale kampioen te blijven.' De operator voegt eraan toe dat zijn glasvezelnetwerk vandaag al toegankelijk is voor concurrenten via een groothandelsaanbod, 'zonder dat de regelgeving ons daartoe verplicht'.

Telenet doet nog geen uitspraken. Het kabelbedrijf wil eerst de ontwerpbesluiten grondig bestuderen.

Orange reageert natuurlijk positief. Het verwelkomt de intentie van de regulatoren om de vaste markt concurrentiëler te maken. 'Het komt er nu op aan de voorstellen zo snel mogelijk uit te voeren.' Met de nieuwe berekening van de groothandelsprijs oppert de operator dat de huurprijs van Telenet en Voo met 10 euro per klant per maand kan zakken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud