Miljardair Patrick Drahi komt weer aan het stuur van Altice

Patrick Drahi grijpt in om het beleggersvertrouwen in zijn imperium te herstellen. ©AFP

De oprichter en grootaandeelhouder van de Franse telecom- en mediareus grijpt in na de koersval van Altice.

Jarenlang leek the sky the limit voor Patrick Drahi. Met Altice kocht hij aan de lopende band bedrijven in de telecom- en mediasector op, om met Frankrijk en de VS als zwaartepunten een heel imperium bij elkaar te sprokkelen. Maar nu lijkt het tij te keren voor de Frans-Israëlische miljardair.

Vorige week pakte Altice uit met tegenvallende resultaten en die deden de koers sindsdien met een derde zakken. Het aandeel, dat noteert op de beurs van Amsterdam, zit nog net boven de 10 euro. Nog maar een week geleden werd er meer dan 16 euro voor neergeteld. Dit jaar ging de koers al bijna de helft lager. 

Het zijn niet alleen de operationele cijfers die de beleggers zorgen baren. Ook de schuldenberg van bijna 50 miljard euro is een reden tot bezorgdheid. De markten vrezen dat die schulden een molensteen worden nu de rentetarieven weer langzaam de hoogte ingaan.

Voorzitter

Drahi, die 60 procent van Altice bezit, grijpt in door het bestuur van de groep weer in handen te nemen. Donderdagnacht stuurde Altice een persbericht uit met een reeks wijzigingen aan de top. Zelf wordt Drahi weer voorzitter van de raad van bestuur. Hij wordt verantwoordelijk voor het 'uitzetten van de strategische, operationele, commerciële en technologische agenda van de groep en haar uitvoering'.

Dexter Goei, de voorzitter en een vertrouweling van Drahi, schuift door naar de positie van CEO. Hij komt daar in de plaats van Michel Combes, die bedankt wordt voor bewezen diensten en eerder onder meer nog aan het hoofd stond van Alcatel-Lucent (nu Nokia). 

Drahi laat ook nog andere getrouwen aantreden op sleutelposten. De vraag is of dat zal volstaan om het vertrouwen van de beleggers te herstellen. 'Het lijkt alsof Altice actie onderneemt, maar dit verandert niets. Het belangrijkste probleem van Altice is niet het management, maar een onhoudbare kapitaalstructuur', zegt topman Saeed Baradar van beurshuis Louis Capital Markets.

Telenet

Ook in België is Drahi een bekend figuur in de telecom- en mediawereld. In 1999 stond hij aan het hoofd van een deel van kabelgroep UPC en was hij kandidaat om een belang van een kwart te verwerven in Telenet. Maar het was uiteindelijk Callahan, de voorloper van Liberty in het kapitaal, dat het haalde. 

Drahi werd later ook enkele keren genoemd als mogelijke investeerder in de kabelsector in Franstalig België. Maar Altice verkocht eerder dit jaar zijn Brussels-Waals kabelnet aan Telenet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud