Miljardenfusie in Europese telecom

©REUTERS

Telenet-moeder Liberty Global casht 19 miljard euro op haar Duitse dochter.

Na maanden onderhandelen is de kogel door de kerk: het Britse Vodafone , de grootste mobilofoonoperator in de wereld, legt 18,4 miljard euro op tafel voor de Centraal-Europese kabeldochters van de Amerikaanse Telenet-moeder Liberty Global

De deal omvat kabelaars in Tsjechië, Hongarije en Roemenië, maar draait in essentie om Duitsland. Vodafone verwerft via Liberty-dochter Unitymedia glasvezelnetwerken in Noordrijn-Westfalen, Baden-Württemberg en Hessen. De Britten hadden via hun dochter Kabel Deutschland al voet aan de grond in alle andere Duitse deelstaten en worden zo voor het eerst een pan-Duitse kabelspeler. 

Vodafone is in mobiele telefonie het nummer drie van Duitsland, na Deutsche Telekom en Telefonica-dochter O2. 

'Schandalig'

Opmerkelijk: Vodafone zegt in de mededeling dat de Europese kartelwaakhond zich over de deal zal uitspreken. Door ook Centraal-Europese kabelaars in de mix te gooien lijken de Britten te willen vermijden dat de Duitse kartelwaakhond (Bundeskartellamt) de deal bestudeert. Dat is belangrijk, Bonn blokte in het verleden meerdere fusiedeals in de Duitse kabelsector af. 

Officieel zegt Vodafone dankzij de fusie sterker te staan om fors te investeren in een performant netwerk om zo de consument een sneller internet aan te bieden. Dat is tussen haakjes krek hetzelfde argument dat Sprint en T-Mobile - de nummers vier en drie van de Amerikaanse telecom - inroepen om hun miljardendeal voorbij een kritische toezichthouder te loodsen. 

De realiteit is natuurlijk dat net als in de Verenigde Staten via de fusie een speler wegvalt. Dat is zelden goed voor de concurrentie en dus voor de prijzen die de consument betaalt. Deutsche Telekom-CEO Tim Höttges bestempelde een deal tussen Liberty en Vodafone in februari als 'schandalig', al is de ex-monopolist en huidig marktleider in deze niet echt een onverdachte bron. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud