Advertentie

Beleggers smaken cijfers Mobistar niet

©BELGA

Beleggers reageren negatief op het kwartaalrapport van Mobistar. De mobiele operator heeft voor het tweede kwartaal op rij klanten kunnen terugwinnen, maar beleggers focussen op de teleurstellende guidance en het feit dat er ook dit jaar geen dividend komt.

Mobistar kon zijn klantenbasis in 2014 doen groeien met bijna 50.000 stuks. In het vierde kwartaal was er voor het tweede kwartaal op rij opnieuw een groei met bijna 24.000 klanten. Hoopvol is dat er 6.631 postpaid-klanten werden toegevoegd op het eigen netwerk, ondanks 'zeer competitieve marktomstandigheden'.

Ook vorig kwartaal kon Mobistar de 'eigen klanten' met 1.336 doen toenemen. Het totale plaatje oogt echter minder rooskleurig. In het pre-paid segment was er een daling met 23.293 klanten. Ook de groei van de MVNO-klanten, klanten die via het Mobistar-netwerk bellen en surfen via virtuele operatoren als Telenet en Lycamobile, stelde flink teleur met 4.873 stuks. Analisten rekenden op een toename met 60.000. Het lage cijfer zou betekenen dat ook Telenet nauwelijks extra klanten kon bijtekenen in het mobiele segment. Machine-to-machine, waarbij het gaat om elektronische apparaten met een internetconnectie was goed voor een toename met 40.279 stuks.

Op financieel vlak heeft Mobistar in 2014 een geconsolideerde omzet van 1,25 miljard euro geboekt, 14,5 procent minder dan in 2013 en een fractie onder de verwachtingen van KBCS. De ebitda (winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) daalde met 18 procent tot 274,9 miljoen euro (KBCS: 278,8 miljoen euro) en de geconsolideerde nettowinst halveerde zelfs tot 43,3 miljoen euro (KBCS: 39,7 miljoen euro).

Pyloontaks

Mobistar wijst wel op de forse 'regulatoire impact' op de cijfers. Het is geen geheim dat mobiele operatoren als Mobistar zwaar getroffen worden door de Waalse 'pyloontaks' en de nieuwe Europese regels rond roaming en terminatietarieven.

Hoopgevend is dat Mobistar voor het eerst in drie jaar terug meer inkomsten kan puren uit zijn klanten. De drukbekeken ARPU, wat staat voor 'average revenue per user', kwam in het vierde kwartaal uit op 24,3 euro tegenover 23,9 euro in het derde kwartaal. Dat is ook licht hoger dan de verwachtingen. KBCS rekende op een ARPU in het vierde kwartaal van 23,9 euro.

Stabiliseren

De operator geeft weinig nieuwe details over de uitrol van internet en digitale televisie via het kabelnetwerk van Telenet. Tests daarvoor werden in december vorig jaar opgestart in Charleroi. De testzone zal stelselmatig worden uitgebreid naar andere steden. Maar voor de commerciële lancering en prijsstrategie is het wachten tot de telecomregulator 'opheldering heeft gegeven over de berekening van de retailminus'. Het gaat over de groothandelsprijzen die Mobistar aan Telenet dient te betalen voor de toegang tot het kabelnetwerk.

Vooruitblikkend naar 2015 hoopt Mobistar zijn belangrijkste financiële graadmeters te stabiliseren. De verwachting voor de geherformuleerde ebitda ligt tussen 260 en 280 miljoen euro. Beleggers moeten ook dit jaar niet op een dividend rekenen. De prioriteit ligt bij 'investeringen in het netwerk en toekomstige groei'.

Beleggers reageren negatief op het kwartaalrapport van Mobistar en sturen het aandeel in de ochtendhandel ruim 6 procent lager. Ook het analistenheir is niet onverdeeld gelukkig. 'Teleurstellende guidance, ondanks de positieve ARPU-trend', resumeert ING-analist Emmanuel Carlier. Bij KBCS meent Ruben Devos dat Mobistar te voorzichtig is in zijn guidance. Bart Jooris van Bank Degroof ziet in de stijging van de ARPU een signaal dat Mobistar terug op het goede pad is.

Bekijk hieronder de aandelenfiche voor Mobistar, samengesteld door De Belegger

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud