'Nieuwe CEO Proximus kan investeringen optrekken en dividend verlagen'

Financieel directeur Sandrine Dufour is na het vertrek van Dominique Leroy CEO ad interim van Proximus. ©BELGA

Analisten menen dat de telecomgroep zijn investeringen moet versnellen om de concurrentie aan te kunnen met het snelle netwerk van Telenet en om zich te verdedigen tegen prijsbreker Orange Belgium.

Enkele beurshuizen blikken vooruit op de derdekwartaalcijfers van Proximus .

De consensus gaat uit van 1,5 procent minder binnenlandse omzet tot 1,08 miljard euro. De grootste divisie, de consumentenactiviteiten, zou 1,8 procent procent terugvallen. Wholesale, de doorverkoop van vaste en mobiele trafiek, zien de analisten 9 procent terugvallen. Mede door de lagere vaste terminatietarieven die gelden sinds begin dit jaar.

De bedrijvenpoot (ICT) zag zijn omzet in het derde kwartaal stabiliseren. Maar de komende kwartalen kan dat wel eens veranderen, waarschuwen de analisten van Deutsche Bank, gezien de forcing die Telenet en Orange Belgium in dat domein voeren. Orange kocht in april en mei een ICT-dienstverlener en een ICT-beveiligingsbedrijf. En vorige week verkaste telecomoperator EDPnet voor de huur van een mobiel netwerk (MVNO) van Proximus naar Orange.

Dat alles maakt dat de voor 2019 verwachte 'bijna stabiele binnenlandse omzet' onder druk staat, stelt Deutsche Bank. Na zes maanden stond die omzet 2,4 procent lager.

Met de rendabiliteit (ebitda) zit het wel snor. Die zien analisten in het derde kwartaal stabiliseren, met dank aan de besparingen door de digitalisering. Op het eind van het boekjaar mikt Proximus op een stabiele brutobedrijfswinst.

Minder dividend?

Berenberg merkt op dat de opvolger van Dominique Leroy een impact op de investeringen en het dividend kan hebben. 'Diens verse ideeën zullen mogelijk de investeringen in de glasvezeluitrol (momenteel jaarlijks 1 miljard euro) verhogen, wat tot een verlaging van het dividend kan leiden', luidt het. Dat scenario klinkt bekend in de oren. Leroy deed net hetzelfde bij haar benoeming tot CEO in 2014. De analisten van Berenberg verwachten dat de investeringen volgend jaar met 100 miljoen euro worden opgetrokken.

Proximus hoopt voor het eind van het jaar een nieuwe CEO aan te stellen. Tot dan verwacht Berenberg dat het management geen belangrijke beslissingen zal nemen over het transformatieplan - dat momenteel wordt onderhandeld met de vakbonden - en de uitrol van glasvezelverbindingen. Analisten stellen dat Proximus die uitrol moet versnellen (en dus zijn investeringen moet verhogen) om de concurrentie aan te kunnen met het snelle netwerk van Telenet en om zich te verdedigen tegen Orange Belgium dat dankzij goedkopere huurtarieven voor de kabel agressiever kan uithalen met de verkoop van breedband en digitale televisie.

Berenberg herhaalt zijn verkoopadvies maar verhoogt zijn koersdoel van 18 naar 19,2 euro. Dat is het gevolg van de goede halfjaarcijfers en de besparingen die zullen voortvloeien uit het delen van mobiele netwerkkosten met Orange Belgium. De twee stapten daarvoor in een joint venture.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud