Orange Belgium verrast dankzij ongelimiteerde datapot

Orange Belgium-CEO Michaël Trabbia. ©Tim Dirven

De telecomoperator wist zowel meer klanten voor zijn mobiele activiteiten als voor zijn bundel te lokken dan analisten hadden verwacht.

In februari van dit jaar lanceerde Orange Belgium als eerste Belgische telecomoperator een aanbod met ongelimiteerde mobiele data. De eerste 20GB zijn aan 4G-snelheid, daarna belandt de datafreak op smalband. Dat aanbod legt Orange Belgium geen windeieren, blijkt nu uit de resultaten van het derde kwartaal.

Er kwamen in het derde kwartaal 53.000 abonneeklanten voor mobiele telefonie bij. Dat is flink meer dan de toename in dezelfde periode het jaar voordien (15.000) of het cijfer waar analisten van uitgingen (19.000). Ook het gemiddelde dataverbruik per gebruiker ging er flink op vooruit, naar 2,9 gigabyte per maand, een jaar-op-jaar-stijging van 73 procent.

De positionering van Orange Belgium als uitdager werkt, zo claimt CEO Michael Trabbia. ‘Onze propositie voor de klant is om meer te geven zonder een verhoging van de prijs. De klanten appreciëren dat duidelijk.’

LOVE in de rode cijfers

Bij Orange Belgium is het ook steevast uitkijken naar het aantal ‘convergente’ klanten. Dat zijn klanten die zowel voor breedbandinternet, digitale tv als mobiele telefonie voor Orange Belgium kiezen. Die ‘bundelklanten’ (‘triple-play’) zijn traditioneel trouwere klanten.

De LOVE-bundel, die Orange Belgium lanceerde in 2016, heeft al 155.000 klanten. In het derde kwartaal kwamen er netto 19.000 nieuwe klanten bij. Dat zijn er maar licht meer dan het cijfer waar analisten van uitgingen (17.000). De bundel blijft bovendien verlieslatend, maar Orange weet dat licht terug te dringen (van 5,2 miljoen euro in het derde kwartaal van 2017, naar 4,3 miljoen euro nu.)

Vanaf midden volgend jaar is het mogelijk om de bundel break-even te laten draaien, zegt CEO Michael Trabbia in een reactie. Hij wijst daarbij op de regulatoire aanpassingen die nog op komst zijn rond de prijs die Orange Belgium betaalt omdat het geen eigen netwerk voor breedbanddiensten heeft. ‘Er is een perspectief om breakeven te draaien. Sinds augustus zijn er al enkele regulatoire verbeteringen, vanaf midden volgend jaar kan het echt lukken.’

Over de hele lijn wist Orange Belgium de omzet met 1,5 procent op te krikken, naar 318 miljoen euro. Daarbij wissen de goede prestaties van de bundel en de mobiele activiteiten de lagere inkomsten van ‘mvno’s’ weg. Orange Belgium kampt daar met het wegvallen van Telenet als ‘klant’, dat door de overname van Base tegenwoordig zijn eigen mobiel netwerk heeft. De aangepaste ebitda landt op 81,4 miljoen euro, een stijging van 2,2 procent jaar-op-jaar. De telecomoperator behoudt zijn prognoses.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud