Proximus leent bijna gratis half miljard

Proximus maakt gebruik van het goedkoopgeldbeleid van de ECB om met een obligatie een half miljard euro op te halen. ©Photo News

Door rentelasten uit te sparen krijgt de telecomoperator meer bewegingsruimte om de komende jaren zijn forse investeringsprogramma te financieren.

Proximus  haalde woensdag met de vingers in de neus een half miljard euro op. Echt royaal was de coupon die de telecomoperator op zijn schulden biedt niet: beleggers die hun geld tot 2022 aan Proximus toevertrouwen, ontvangen jaarlijks 0,5 procent rente.

Ondanks die lage vergoeding - Proximus meldt trots nog nooit zo goedkoop geleend te hebben - waren 75 grote beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars bereid Proximus in totaal 1,3 miljard euro toe te stoppen, bijna drie keer het bedrag dat de groep wou ophalen.

Dat lijkt vreemd, maar is het niet: de rente op vijfjarig staatspapier is in veel gevallen lager en vaak zelfs negatief. In België 'rendeert' vijfjarig staatspapier op dit ogenblik minus 0,03 procent.

En dus staan beleggers in de rij voor elke belegging die in tijden van nulrente een beetje extra rendement genereert. Die nulrente is het gevolg van het stimulusbeleid van Mario Draghi. De voorzitter van de Europese Centrale Bank betonneert in zijn poging de inflatie te reanimeren de kortetermijnrente op nul, economen verwachten pas diep in 2018 een eerste renteverhoging.

2%
Proximus ziet de gemiddelde rente op zijn 1,86 miljard schulden voor het eerst onder 2 procent zakken

Bovendien koopt de ECB maandelijks ook tientallen miljarden schuldpapier in, wat ook de langetermijnrentes over een steeds breder spectrum richting nul laat tenderen. Twee jaar na de start van het inkoopprogramma staat de teller op bijna 1.700 miljard, het equivalent van het bruto binnenlands product van België, Nederland, Oostenrijk en Ierland samen.

Het gros van de inkopen zijn staatsschulden, maar de ECB kocht ook al voor 67 miljard bedrijfsobligaties in. De kans bestaat dus dat beleggers die vandaag intekenden straks op de 'tweedehandsmarkt' met winst kunnen doorverkopen aan de marktenzaal in Frankfurt, nog een reden waarom het steek houdt vrede te nemen met 0,5 procent coupon.

Met die inkopen hoopt Frankfurt via goedkopere bedrijfskredieten investeringen te stimuleren. Proximus zelf zegt de opbrengst van de uitgifte vooral aan te wenden om duurdere kortetermijnschuld af te lossen. Proximus slaat zo een dubbele slag: niet alleen zakte de gemiddelde rente op de 1,86 miljard uitstaande schulden voor het eerst onder de 2 procent, maar de komende jaren zijn er ook minder aflossingen van schulden.

En dat komt goed uit, want zo kan Proximus meer cash in huis houden om zijn ambitieuze investeringsprogramma in een performant glasvezelnetwerk te financieren. Dat kost op drie jaar tijd 3 miljard euro, terwijl de overheid als grootaandeelhouder tegelijk ook op een royaal dividend blijft rekenen. De kool én de geit sparen dus en dat is makkelijker als er de komende jaren minder schulden op de vervaldag komen.

GRAZIE MILLE, MARIO

Belron is lang niet het enige Belgische bedrijf dat gretig gebruik maakt van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Ondernemers kunnen zo goedkoop schulden tanken om overnames en/of investeringen te financieren en een hefboom te zetten op de winst.

De 'sponsoring' uit Frankfurt smeerde de miljardenovername van SABMiller door AB InBev en vormde ook een belangrijke factor bij het - afgeketste - stevige bod van Bpost op PostNL.

En wie niet onmiddellijk plannen koestert, kan de rentelasten fors verminderen door de schulden te herfinancieren, zoals een huiseigenaar die bij de huisbank zijn woonkrediet heronderhandelt. Onder meer Fluxys Belgium, Balta, EandisUmicoreTelenetProximus, GBLEtexEuronavGreenyard,Ontex, Cofinimmo, Telenet, Elia, Bekaert en Immobel kozen die weg al. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n