Proximus stijgt door overnamehonger KPN

KPN verkocht twee jaar geleden zijn Belgische dochter Base aan Telenet.

Maximo Ibarra, de nieuwe CEO van de Nederlandse telecomgroep KPN, overweegt om buitenlandse overnames te doen. Proximus komt in het vizier en koerst hoger.

Na enkele jaren van desinvesteringen, onder andere van het Belgische BASE, wil de nieuwe CEO KPN  weer in andere landen op de kaart zetten. Maximo Ibarro komt pas in april aan het hoofd van de Nederlandse telecomgigant, maar is nu al een adviseur van het management.

Volgens bronnen die op de hoogte zijn van het reilen en zeilen bij KPN is Ibarra al aan het kijken naar mogelijke overnamedoelen. Dat zijn mogelijk het Belgische Proximus , het Deense TDC of het Finse Elisa, zeggen de bronnen aan het persagentschap Bloomberg. Het gaat nog om prille overwegingen, die kunnen veranderen na overleg met de bestuurders van KPN, klinkt het nog.

In een officiële reactie zegt de woordvoerder van KPN dat de groep wil investeren in glasvezelbreedband en in de verbetering van haar kopernetwerk in Nederland. Er zijn nu geen plannen om internationale overnames te doen. 'Onze strategie is duidelijk', reageerde de woordvoerder aan Bloomberg.

Klein

Met overnames in andere landen zou KPN meer schaal verwerven om de vruchten te kunnen plukken van bijvoorbeeld het internet of things. Maar analist Jos Versteeg (Insinger Gilissen) vindt dat KPN met een marktwaarde van 12,9 miljard euro te klein is om grote overnames te doen. Proximus, dat op de beurs tot 3,6 procent steeg, is bijna 10 miljard euro waard.

De speculatie over het samengaan van de Belgische en Nederlandse voormalige monopolisten is niet nieuw. Twee jaar geleden, toen KPN BASE verkocht, noemde CEO Eelco Blok een dergelijke fusie 'logisch vanuit industrieel standpunt'.

Maar Dominique Leroy, de CEO van Proximus, reageerde toen koel. Proximus heeft bij een fusie met KPN meer te verliezen dan te winnen, klonk het.

Het lijkt er niet op dat het standpunt van Leroy intussen is veranderd. In een reactie op de berichten van Bloomberg laat Proximus verstaan dat er 'geen nieuwe elementen zijn in dit dossier'. 'Het is normaal dat de nieuwe CEO van KPN de opties bekijkt', zegt een woordvoerder. Hij voegt eraan toe dat er geen gesprekken geweest zijn met Ibarra. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content