Proximus zet turbo op uitbouw glasvezelnet

Proximus-CEO Guillaume Boutin. ©BELGA

Telecomoperator Proximus versnelt de uitrol van zijn supersnel glasvezelnet en hoopt tegen 2028 70 procent van het land te dekken. Het ambieert daarvoor joint ventures met twee Nederlandse partners.

Proximus kondigde vrijdag in de marge van het halfjaarrapport aan het gaspedaal in te duwen voor de uitbouw van zijn glasvezelnet. Alweer. In maart had de nieuwe topman Guillaume Boutin zich al ambitieuzer getoond dan de oorspronkelijke plannen van zijn voorganger Dominique Leroy. Het bedrijf is zinnens om de komende jaren zijn koperen kabels die er nu nog liggen tussen de cabine op straat en de woning te vervangen door de glasvezel. Dat heet in het jargon 'fiber-to-the-home'. De rest van het netwerk is veelal al 'verglaasd'.

De verglazing van het laatste stukje tot de deur is nodig, om de steeds hogere datavolumes en snelheden te kunnen verwerken. Concurrent Telenet zet daar met zijn coaxkabel de toon: die biedt sinds eind vorig jaar al de gigabitsnelheden aan die Proximus met zijn glasvezel najaagt. De eerste tussenspurt van Boutin kwam er dus in maart, toen hij aankondigde 800.000 extra gezinnen tegen 2025 toegang te geven tot glasvezel, naar een totaal van 2,4 miljoen gezinnen. Hij knipte daar zelfs voor in het dividend, wat nochtans zeer gevoelig ligt bij een telecomoperator in handen van de overheid.

Boutin steekt nu nog een tandje bij. Tegen eind 2028 moeten 4,2 miljoen woningen en bedrijven aangesloten zijn, zo formuleert hij de ambitie. Dat komt neer op een dekking van 70 procent landelijke dekking. Het zet daarvoor twee joint ventures op het getouw, met twee Nederlandse bedrijven: met DELTA fiber voor Vlaanderen en Eurofiber voor Wallonië. Het bedrijf hoopt dat die constructie 'industriële synergieën' oplevert, waardoor het qua aantal aansluitingen verder kan springen, zonder dat het er meer geld moet insteken. Er zou om die reden geen impact zijn op de schuldpositie van Proximus.

Met DELTA Fiber haalt Proximus de nodige verglazingsexpertise in huis. Het Nederlandse bedrijf heeft al 700.000 glasvezelverbindingen in Nederland op zijn conto. 'DELTA Fiber is in handen van het Zweedse investeringsfonds EQT', merkt Proximus-CTO Geert Standaert op. 'EQT is in Europa een van de leidende investeerders in glasvezelbedrijven. Ze namen dit voorjaar ook Deutsche Glasfaser over.' Dat Duitse bedrijf legde al glasvezel tot de entree van 600.000 Duitse woningen en 5.000 bedrijven. Eurofiber is nu al actief op de Belgische zakelijke glasvezelmarkt.

Nederland Gidsland

Het is niet toevallig dat Proximus in zijn zoektocht naar partners rond glasvezel uitkomt in Nederland. Onze noorderburen staan een heel eind verder in de aanleg van glasvezelverbindingen dan wij. Eind 2019 maakten glasvezelverbindingen in België minder dan 1 procent van het totale aantal vaste breedbandlijnen uit. Daarmee is ons land het op één na slechtst presterende land van de Europese Unie. In Nederland bedraagt het aantal glasvezelverbindingen daarentegen een vijfde van het totale aantal vaste breedbandlijnen.

Proximus is niet de enige speler op de Belgische markt die zich steeds feller roert rond glasvezel. Eind 2018 lanceerde het nutsbedrijf Fluvius een proefproject rond glasvezel voor 4.500 inwoners uit zes wijken in Genk. Telecomoperator Orange Belgium stapte toen al mee aan boord. Later breidde dat uit naar 15.000 inwoners in vijf steden en gemeenten. Eind juni maakte Fluvius bekend Telenet te hebben gekozen als mogelijke partner voor een 'datanetwerk voor de toekomst'.

Gaat Fluvius effectief nog een glasvezelnetwerk naast dat van ons komen leggen?
Geert Standaert
CTO Proximus

In wat dat uiteindelijk gaat resulteren is nu nog niet duidelijk. Fluvius en Telenet voeren nog maar gesprekken, die zeker tot begin volgend jaar zullen lopen. Telenet-CEO John Porter gaf donderdag op de presentatie van zijn eigen halfjaarresultaten dat meewerken aan een open glasvezelnet tot de mogelijkheden behoort. 'Een ambitieus fiber-to-the-home-project is een logische volgende stap', stond er te lezen op de slides van het Mechelse telecombedrijf.

De vraag is dan wel of Proximus enerzijds en Fluvius en Telenet anderzijds door beiden een open glasvezelnet te ontwikkelen geen dubbel werk doen. 'Die vraag moet u eigenlijk aan Fluvius stellen', reageert Standaert. 'Wij hebben al sinds 2016 gezegd dat we dit van plan waren en maken met onder meer deze aankondiging die plannen concreet. Gaan zij effectief nog een glasvezelnetwerk naast dat van ons komen leggen?'

Besparingen houden winst op peil, deel twee

Proximus' rapport over het tweede kwartaal is in essentie hetzelfde verhaal als dat over het eerste kwartaal: forse besparingen op personeelskosten door het forse herstructureringsplan houden de winst bij een afbrokkelende omzet op peil. 

De binnenlandse omzet ging bij de Belgische marktleider net als bij de rivalen Telenet en Orange Belgium stevig lager: minus 4,3 procent naar 1,03 miljard euro. Maar omdat de personeelskosten dankzij de herstructurering fors lager liggen, daalden de werkingskosten met 9 procent, veel forser dan de krimp van de bovenste lijn dus. Daardoor daalde de brutobedrijfswinst (ebitda) van de binnenlandse activiteiten een stuk minder dan verwacht: minus 1 procent tot 442 miljoen euro. Analisten verwachtten een afname tot 431 miljoen. 

Inclusief de internationale dochter BICS - dat haar winstbijdrage 7 procent zag afnemen - daalde de ebitda van de groep 1,5 procent naar 477 miljoen euro, ook iets beter dan verwacht. Over de mogelijke verkoop van een deel van Proximus' belang in BICS is in het rapport geen nieuws te rapen. De nettowinst steeg 5 procent naar 145 miljoen euro, omdat Proximus 9 miljoen provisies voor de 'Fit for Purpose' reorganisatie kon terugnemen. 

CEO Guillaume Boutin handhaaft de prognose voor een vrije kasstroom - na de forse investeringen in het glasvezelnetwerk dus - van 780 à 800 miljoen, tegenover 844 miljoen euro in 2019. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud