Proximus neemt voortouw in 5G

5G is nodig om het verkeer van zelfrijdende wagens in goede banen te leiden. ©REUTERS

De technologie maakt mobiel internet honderd keer sneller ten opzichte van de huidige 4G-technologie. Ze is noodzakelijk om het verkeer van zelfrijdende auto's in goede banen te leiden.

De telecomsector is het nog niet eens over een standaard voor 5G. Daarop is het nog tot eind 2018 wachten. Vooraleer de technologie voor ultrasnel mobiel internet dan beschikbaar is voor Jan met de pet, zijn we al snel minstens vier jaar verder.

Nog even geduld

Hoewel Proximus nu al 5G test, zullen we niet rap mobiel sneller surfen en films downloaden. 5G wordt pas vanaf 2020 uitgerold.

Tussentechnologie 4,5G dan maar? Daar is het wachten tot volgend jaar. En de lancering van 4,5G-compatibele toestellen, vandaag zijn die nog niet beschikbaar. Ook dure toestellen als de iPhone 7 ondersteunen 4,5G niet.

In eerste instantie zal u enkel in sommige steden sneller surfen, zoals dat ook het geval was met voorganger 3G. De rest van het land zal pas na 2020 volledig gedekt zijn met 4,5G.

En toch struikelen wereldwijd operatoren over elkaar heen om als eerste uit te pakken met 5G-testen. Marketinggewijs staat 'eerste' natuurlijk altijd goed in een persbericht. Maandagochtend trommelde Proximus  de pers op voor 'de eerste Belgische test van 5G'.

Samen met technologiepartner Huawei kwam de voormalige monopolist aan snelheden van 70 gigabit per seconde. Dat is ruim honderd keer sneller dan de snelheden die gehaald worden met de huidige 4G-technologie.

Een film in enkele seconden downloaden

In mensentaal: met 4G haal je mobiel een film in een paar minuten binnen, met 5G zal die download nog slechts enkele seconden duren. Maar meer nog dan het gebruikerscomfort op te krikken, is 5G nodig om de nakende trends van de toekomst te ondersteunen. In de eerste plaats de zelfrijdende wagens die permanent online moeten zijn om het verkeer in goede banen te leiden.

In dat opzicht is ook de kortere reactiesnelheid van 5G heel belangrijk. Bij 4G zitten er tussen vertrek en aankomst van een signaal 50 milliseconden, bij 5G is dat maar 1 milliseconde. Voor het mobiel surfen is dat geen must, maar bij zelfrijdende wagens kan dat een kwestie van leven of dood zijn. Ook voor telegeneeskunde is de kortere reactiesnelheid van groot belang.

Verder is 5G ook nodig om de explosieve groei van het 'internet der dingen' op te vangen. De huidige technologie voor mobiel internet is niet gemaakt om miljarden toestellen - zoals koelkasten, bewakingscamera's, energiemeters en thermostaten - met elkaar te laten communiceren. 5G maakt 1 miljoen simultane internetverbindingen per km² mogelijk, bij 4G is dat maar 10.000.

5G is ook een vereiste om 3D-video's, holografische beelden en virtual/augmented realiy op mobiele toestellen te bekijken en voor een mobiele toegang tot de cloud.

Maar zoals gezegd, dat is nu nog toekomstmuziek. Waarom test Proximus 5G dan nu al? Chef technologie Geert Standaert: 'We willen de mogelijkheden van de technologie in kaart brengen. Dat helpt ons een beter zicht te krijgen op de nodige investeringen. Bij het uitrollen van glasvezel tot bij de klant kunnen we dan al inplannen op welke optische knooppunten 5G-antennes nodig zijn.'

Gevraagd naar zijn 5G-initiatieven noemt concurrent Orange Belgium (het nieuwe Mobistar) Proximus 'te voortvarend'. 'Aangezien 5G nog niet gestandaardiseerd is, kan je nog geen testen uitvoeren. 5G zit nog in de onderzoeksfase, de eerste testen zijn voor ten vroegste 2018.'

Extra zendmasten?

Die 5G-antennes zullen met de bestaande zendmasten communiceren, de telecomsector hoeft ze dus niet te vervangen. Wel zullen op plaatsen waar druk wordt gesurft - denk aan winkelstraten en festivalweides - zogenaamde 'small cells' worden opgehangen. Proximus test deze kleine basisstations al een jaar uit in het centrum van Antwerpen. De 13 'small cells' krikken de huidige 4G-snelheid ter plekke op met de helft op. 

Naast het gebruik van 'small cells' vergt 5G extra spectrum of frequenties voor mobiel internet. De traditionele lagere frequentiebanden die worden gebruikt voor mobiele communicatie zijn stilaan overbelast.

Daarom onderzoeken Proximus, Huawei en co daarvoor het gebruik van de zogenaamde millimeter banden tussen 6 en 60 GHz. In die banden is er heel wat spectrum voor handen, al is er wel een grote 'maar': de beschikbare ruimte is niet aangrenzend, waardoor telecomoperatoren zullen moeten samenwerken om alles af te dekken. Boven de 6 GHZ-band wordt dan tegen 2020 40 GHz vrijgemaakt.

2017

Ondertussen rolt de sector 4,5G uit. Die verdrievoudigt de snelheid van de huidige 150 tot 450 megabit per seconde. Naast snellere downloads zal dat ook de beeldkwaliteit van video's op onze smartphones en tablets opkrikken.

In ons land rolt Proximus de upgrade volgend jaar in enkele steden uit. Daarna komt de rest van België traag maar gestaag aan de beurt; pas na 2020 zal de volledige nationale dekking worden bereikt. Technologiehoofd Standaert: '4G gaat niet snel verdwijnen. 5G zal zijn voorganger niet vervangen, maar aanvullen.'

Brussel

Springt Brussel ook onmiddellijk mee op de trein van 4,5G en 5G? Herinner u dat de strenge stralingsnorm van het Brussels Gewest de Brusselaars lang op hun honger deed zitten bij de uitrol van 4G.

Volgens Proximus stelt de Brusselse stralingsnorm van 6 volt per meter in eerste instantie geen probleem bij de noodzakelijke verdichting van het netwerk in de hoofdstad. Op langere termijn wel, de operator pleit namelijk voor 'een duidelijk wetgevend kader en een heroriëntering van de reglementering om investeringen in snelle netwerken aan te moedigen'. Lees: trek die norm op. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud