Pyloontaks is ongrondwettelijk

Om het 5G-netwerk uit te rollen is een grotere dichtheid van zendmasten nodig. ©ANP

Het Grondwettelijk Hof schrapt de omstreden pyloontaks, een belasting die Wallonië heft op de zendmasten van de telecomoperatoren.

De belasting is de telecomoperatoren Proximus, Orange en BASE (Telenet) al jaren een doorn in het oog. De taks houdt volgens hen innovatie tegen en dreigt de uitrol van het hypersnelle, mobiele 5G-netwerk van de toekomst onmogelijk te maken. De 5G-standaard vereist een grotere dichtheid van antennes. Daardoor dreigen innovaties als de zelfrijdende auto en de 'connected car' van de toekomst aan Wallonië voorbij te gaan.

De taks werd in 2014 voor de eerste keer geheven door de Waalse regering om de gaten in de de begroting dicht te rijden. Per pyloon zouden de telecomoperatoren 8.000 euro moeten betalen. Bovendien zouden gemeenten ook nog eens (maximum) evenveel belasting kunnen heffen. Alles samen had de pyloontaks zo 44 miljoen euro in het laadje moeten brengen.

Maar de taks werd nooit betaald. De drie telecomoperatoren, Proximus,  Mobistar (nu Orange) en Base trokken naar de rechter om hem aan te vechten. Daarbij hanteerden ze drie argumenten:

1) de taks staat niet in verhouding tot de andere belastingen die de operatoren al betalen. Zo hebben ze ooit al betaald voor de licentie om de frequentieband te mogen gebruiken voor hun 2G-, 3G en 4G-netwerk. Bovendien betalen ze op elke mast  onroerende voorheffing, een federale belasting. Daarnaast betalen ze ook huur voor de locatie waar de mast staat opgesteld, vaak scholen of andere overheidsgebouwen.

2) andere gebruikers van masten, zoals radiozenders of energieproducenten (die windturbines op pylonen hebben staan), moeten de taks niet betalen. Dat zou een schending van het gelijkheidbeginsel zijn.

3) Het Waals Gewest is niet bevoegd om te bepalen hoe gemeenten een belasting moeten heffen

Het is op basis van dat laatste argument dat het pyloondecreet van 2014 werd geschrapt door het Grondwettelijk Hof, ook al besliste die tegelijk dat de taks nog wel moest betaald worden om de Waalse begroting niet in het gedrang te brengen. Nog voor die uitspraak viel, besliste de Waalse regering om de taks opnieuw in stelling te brengen voor zijn begroting van 2015. Met dus nu hetzelfde resultaat. Deze keer vindt het Hof zelfs dat de gsm-operatoren de taks niet moeten betalen.

Telenet/Base zegt blij te zijn met dit nieuws. Eerder had CEO John Porter in de Franstalige media al aangegeven dat Telenet  'momenteel in een investeringscyclus zit. Wij zijn van plan om de komende jaren sterke investeringen te doen in het mobiele netwerk van BASE. De Waalse situatie is wat het is: complex. Het zou veel eenvoudiger kunnen zijn. Bedrijven die investeren en vernieuwen, zouden beter ondersteund mogen worden.' Ook Proximus zegt verheugd te zijn met de uitspraak van het Hof.

Het arrest gaat enkel over de Waalse taks. De operatoren strijden ook nog tegen een gelijkaardige belasting van het Brusselse Gewest, die de operatoren minstens 10 miljoen euro zou kosten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect