Roamingvrij bellen in België en Luxemburg

©Flip Franssen/Hollandse Hoogte

Join Experience, een Luxemburgse mobiele operator op het netwerk van BASE, is de eerste om zijn klanten in de twee buurlanden eenzelfde tarief aan te bieden voor mobiel bellen, sms'en en surfen.

De International Telecommunication Union (ITU) bepaalt dat EU-landen bilaterale roamingakkoorden mogen afsluiten. Dat is wat de Belgische en Luxemburgse telecomregulatoren BIPT en ILR hebben gedaan. Op Europees niveau is de afschaffing van de roamingkosten op de lange baan geschoven.

Het akkoord maakt het mogelijk een Luxemburgse sim-kaart aan een Belgisch gsm-nummer te koppelen - terwijl de nummers in principe enkel met sim-kaarten van hun land mogen worden verbonden. De praktijk biedt het voordeel dat mobiele bellers geen roamingkosten meer worden aangerekend als ze grens tussen de twee buurlanden oversteken. Dat geldt zowel voor mobiel bellen, sms'en als surfen.

Jack Hamande, hoofd van telecomregulator BIPT. ©Dieter Telemans

BIPT-voorzitter Jack Hamande schat dat dagelijks zowat een tienduizendtal Belgische mensen in Luxemburg gaan werken. Voor hen is de bilaterale deal dus goed, zo ook voor zij die in de buurt van de grens wonen - want hun netwerksignaal durft al eens te switchen tussen een Belgische en Luxemburgse operator.

Om roamingkostenvrij te bellen en surfen, kunnen ze in eerste instantie klant worden van Join Experience, een joint venture tussen Join Wireless en Post Luxembourg Group. De Luxemburgse operator is de eerste die inspeelt op het akkoord tussen de buurlanden. In ons land levert Join Experience zijn diensten aan via het netwerk van BASE. Aan zowat 6.000 klanten, veelal in de regio rond Aarlen en het Duitstalig gebied.

Het BIPT zegt met dit initiatief zijn strategie te volgen om het Belgische telecomaanbod te verbreden en van lagere prijzen te voorzien. 'Met name voor zakelijke klanten is dit goed nieuws', zegt Hamande, die niet uitsluit dat ook akkoorden volgen met andere buurlanden. 'We zijn bereid met andere landen te praten.'

Volgen er nog andere operatoren? Belgacom en Mobistar tellen respectievelijk 283.000 en 95.000 klanten in het Groothertogdom. Mobistar reageert alvast positief, maar verwacht niet op korte termijn een roamingkostenvrij aanbod te doen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content