Telecomminister veegt telecomwaakhond de mantel uit

Telecomminister Alexander De Croo wil een telecomregulator die korter op de bal speelt. ©BELGA

Alexander De Croo wil dat de waakhond zijn tanden laat zien. En sneller werkt en zorgt dat de telecomprijzen dalen.

Alexander De Croo, minister van Telecom, en zijn Open Vld-partijgenoot Vincent Van Quickenborne zetten donderdag een een-tweetje op tijdens het vragenuurtje in het parlement.

‘Vijf jaar na openstellen kabel is Vlaanderen nog altijd een duopolie en Wallonië is er nog erger aan toe', zei Van Quickenborne, die van 2008 tot 2011 zelf telecomminister was. En hij verwees naar de jongste (jaarlijkse) prijsverhogingen van Proximus en Telenet. 'Telenet en Proximus verhogen steeds om de beurt hun prijs. Ik geloof niet in complottheorieën, maar het lijkt wel afgesproken spel. Met één verliezer: de consument.'

De Croo kopte de voorzet van Van Quickenborne graag binnen: 'Ik deel absoluut uw bezorgdheid. De prijsstijgingen zijn het gevolg van het gebrek aan concurrentie.'

De minister probeert de concurrentie aan te wakkeren door klanten gemakkelijker van telecomoperator te laten veranderen voor hun bundels van internet, tv en telefonie. Zoals dat nu al met succes gebeurt voor mobiele telefonie en energie. Tegen 1 maart moeten de operatoren - op vraag van De Croo - een voorstel uitwerken voor een zogenaamde 'easy switch'. Tegen de zomer moet de nieuwe aanpak dan rond zijn.

Jack Hamande, de voorzitter van telecomwaakhond BIPT. ©Dieter Telemans

Naast een vlottere overstap moeten klanten ook kunnen kiezen uit meer aanbieders van telecombundels. En daar wringt het schoentje voor De Croo. De kabel (van Telenet en Voo) werd midden 2011 opengegooid voor alternatieve telecomoperatoren. Maar 'het vastleggen van de groothandelsprijzen (waartegen de operatoren breedband en tv van Telenet en Voo kunnen inkopen, red.) door telecomregulator BIPT heeft bijna vijf aangesleept, dat is veel te lang. Met de gekende gevolgen.'

'Er is nochtans wel degelijk interesse voor de Belgische telecommarkt', zei de minister. Volgens De Croo lopen er twee nieuwe spelers warm om bundels aan te bieden via de kabel.

Het gebrek aan concurrentie is volgens De Croo de schuld van de telecomregulator, dat sinds vorig jaar niet meer door de regering maar door het parlement wordt gecontroleerd. 'Vraag is of het BIPT de concurrentie voldoende bevordert en waakt over de belangen van de gebruikers', stelt De Croo een retorische vraag.

Het mandaat van de huidige raad van bestuur van het BIPT loopt af. De procedure voor de aanduiding van een nieuwe raad is deze week gestart. De selectiedienst Selor selecteert de kandidaten, waarna ze op gesprek gaan bij de minister. Daar laten ze dus best het haar op hun tanden zien. De Croo wil een waakhond 'die korter op de bal speelt, meer daadkracht toont en sneller werkt'. En vooral: voor lagere telecomprijzen zorgt.

Vraag is hoe politiek onafhankelijk de nieuwe raad zal zijn. Bij de aanstelling van de huidige ploeg kwam het tot een juridische strijd tussen Luc Hindryckx, de vorige voorzitter, en Jack Hamande, de huidige voorzitter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect