Advertentie

Telecomwaakhond wil 'ongelimiteerd' strenger definiëren

©ANP XTRA

De telecomwaakhond BIPT stelt vast dat zo'n aanbod vaak wel gelimiteerd is, bijvoorbeeld via een veel lagere internetsnelheid bij overschrijding van een plafond.

De afgelopen jaren doken almaar meer abonnementen op die ‘ongelimiteerd’ mobiel internet aanbieden. Maar die veelbelovende commerciële term is dikwijls misleidend voor de consument, omdat in de praktijk wel beperkingen gelden, schrijft Le Soir dinsdag.

Bij de meeste aanbiedingen hoort een zogenaamd fair use policy. Dat bepaalt dat de geabonneerde na het overschrijden van een dataplafond zonder kosten kan verder surfen, maar wel tegen een veel lagere snelheid.

Variërende dataplafonds

Daardoor moet de consument zich beperken tot een basisgebruik, zoals sociale media en e-mail. De favoriete series comakijken op Netflix is er dan niet meer bij. Die plafonds variëren ook nog eens fors van operator tot operator.

De Belgische telecomwaakhond BIPT overlegt nu met de sector over een strikter kader voor de term ‘ongelimiteerd’. Een fair use policy zal moeten voldoen aan enkele voorwaarden als een operator het woord gebruikt.

De belangrijkste maatregel is dat een beperking niet geactiveerd mag worden bij meer dan 10 procent van de gebruikers van het tariefplan. Is dat wel het geval, dan moet de operator 'ongelimiteerd' uit zijn marketing halen of de beperking laten vallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud