Telenet onderuit op beurs

©BELGA

Telenet keert geen dividend uit en de prognoses voor 2018 vallen mager uit. Het aandeel krijgt klappen op de beurs.

Telenet-aandeelhouders hadden zich al verlekkerd op een stevig dividend, het eerste in vijf jaar tijd. Analisten voorspelden een dividend van meer dan 5 euro per aandeel. Maar het kabelbedrijf houdt de cash voorlopig op zak, ondanks de indrukwekkende stijging (+44%) van de vrije kasstroom tot 382 miljoen euro. 

Het beurshuis KBC Securities wijst twee oorzaken aan waarom Telenet niet erg gul is voor zijn aandeelhouders:

  • De schuldpositie die door toepassing van een strengere schulddefinitie afklokte op 3,9 keer de bedrijfskasstroom. (Telenet hanteert een schuldenvork van 3,5 à 4,5 keer de ebitda.)
  • Telenet gaat in 2018 aanzienlijk meer investeren dan algemeen verwacht. Telenet spreekt over een investeringsbedrag dat overeenkomt met 26 procent van de omzet, terwijl KBC Securities bijvoorbeeld op 22 procent mikte. Het bedrijf start met de 'upgrade van het IT-platform'.

Door dat alles verkleint de ruimte om de aandeelhouders in de watten te leggen. Daarbovenop komt nog dat de winstprognose van Telenet voor 2018 tegenvalt. 'De omzetprognose is in lijn met de verwachtingen, maar de winstprognose (ebitda) valt mager uit', aldus KBC Securities. Telenet rekent voor dit jaar op 7 à 8 procent extra ebitda terwijl de analistenconsensus op 8,7 procent groei lag. 

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content