Telenet overschaduwt prestaties van Orange

Michaël Trabbia, de Franse topman van Orange Belgium, doet voor dit jaar geen nieuwe beloftes voor digitale televisie. ©BELGA

Orange Belgium moet het vanaf dit jaar zonder 'huurder' Telenet stellen. En de televisiebundel, op het netwerk van het Mechelse kabelbedrijf, blijft geld kosten in plaats van op te brengen.

Kort samengevat hangt Telenet als een donkere schaduw boven de prestaties van Orange Belgium.

Telenet, marktleider in Vlaanderen, doet Orange  twee keer pijn. Enerzijds door zijn bijna 3 miljoen mobiele klanten over te hevelen van het Orange-netwerk naar het eigen netwerk dat het drie jaar geleden verwierf met de overname van BASE. Daardoor ziet Orange de huur wegvallen die dit jaar 30 miljoen euro aan brutowinst (ebitda) kost.

Anderzijds boekt Orange verlies op zijn televisie- en internetbundel die het aanbiedt via het netwerk van Telenet. Vorig jaar vrat de zogenaamde Love-bundel (tv plus internet) 18,5 miljoen euro brutowinst (ebitda) op.

Ook dit jaar zal Orange gebukt gaan onder 'verlieslatende liefde'. Topman Michaël Trabbia belooft het verlies op het Love-product de komende jaren weg te werken door de kosten te verlagen. Maar de eigen processen efficiënter maken is niet genoeg. Orange betaalt voor Love ook huur aan Telenet voor het gebruik van diens netwerk. En die is volgens Trabbia te hoog om te concurreren met Telenet en Proximus.

Daarom maant de Fransman de telecomwaakhond BIPT andermaal aan om in te grijpen. 'Om Love break-even te maken moet de waakhond de huidige financiële en operationele voorwaarden voor de groothandelstoegang tot de kabel aanzienlijk verbeteren.' Lees: de huurprijs moet van Trabbia met 10 euro omlaag  tot 17 euro per kabelklant. Afwachten of de Belgische telecomwaakhond en de Europese Commissie binnen enkele maanden Oranges visie volgen bij de herziening van het groothandels- of huurprijs.

3 vragen aan Michaël Trabbia, topman van Orange Belgium

Hebt u in de eindejaarsperiode marktaandeel afgesnoept van Telenet en Proximus?

Daar spreek ik me niet over uit, want de concurrentie moet zijn cijfers nog bekendmaken. Los daarvan hebben we in het slotkwartaal van 2017 een heel sterke prestatie neergezet in mobiel en televisie. De groei van 28.000 mobiele abonnees is het hoogste aantal sinds 2011.

Van wie snoept u klanten af?

Bij zowel Telenet als Proximus. Ons tv-aanbod slaat goed aan in Vlaanderen, waar er geen concurrentie is voor het dure Telenet. De mobiele abonnementen doen het dan weer iets beter in Wallonië en Brussel waar Proximus marktleider is.

Moedergroep Orange lanceerde in Frankrijk Orange Bank. Spanje volgt binnenkort. Wanneer volgt ons land?

België is één van de kandidaat-landen voor de mobiele bankdiensten. Maar er is nog geen beslissing genomen, waardoor Orange Bank dit jaar nog niet naar België komt. We volgen wel aandachtig de evolutie in Frankrijk en leren over de complexiteit van de noodzakelijke IT voor de bankdiensten.

Televisie

Orange sloot 2017 af met 103.000 televisieklanten (Love). Dat is nog altijd klein bier vergeleken met de ruim 1,5 en 2 miljoen tv-klanten van Telenet en Proximus. Desalniettemin slaagde Trabbia er wel in de beloofde 100.000 tv-klanten binnen te halen, met een groei van 69.000 televisie-aansluitingen.

Dit jaar wil de CEO minstens even goed doen. Het huidige marktaandeel van 3 procent zou daarmee aandikken tot 4 à 5 procent. De analisten verwachten dit jaar een aanwas van 70.000 tot 100.000 klanten. Pro memorie: Orange ambieert als uitdager van het duopolie Telenet/Proximus tegen 2020 een marktaandeel van 10 procent.

In het mobiele segment wist Orange in het slotkwartaal in ons land - de operator is ook actief in Luxemburg - 28.000 nieuwe abonnees (postpaid) aan te trekken. Het hoogste aantal sinds 2011 en bijna 8.000 meer dan de analisten hadden verwacht. Over heel het jaar kwamen er 68.000 abonnees bij.

Positief is ook dat de mobiele klanten meer data blijven slurpen, gemiddeld 1,8 gigabyte (GB) tegen 1,3 GB een jaar geleden. Dat duwde de maandelijkse opbrengst per klant 1 euro omhoog tot 30 euro.

Kwartaalverlies

De sterke aanwas van klanten weerspiegelt zich echter niet in de financiële resultaten. Dat komt omdat het wegvallen van de roaminginkomsten 36 miljoen euro omzet wegknaagden. Bovendien kosten de televisieklanten dus geld in plaats van dat ze geld opbrengen.

Orange boekte vorig jaar 0,8 procent meer omzet tot 1,25 miljard euro. De brutowinst of ebitda daalde met 1,6 procent tot 312 miljoen euro.

Het nettoresultaat dook in het vierde kwartaal onder nul door een waardevermindering op de Luxemburgse poot van 17,9 miljoen euro. Die presteert onder de verwachtingen. 'De concurrentie en de regelgeving wegen ontegensprekelijk op de geraamde kasstromen', luidt het.

Over het volledige boekjaar daalde de nettowinst van 76,6 tot 41 miljoen euro. Per aandeel geeft dat een daling van 1,28 tot 068 euro.

Ondanks die daling houdt Orange zijn dividend wel onveranderd op (bruto) 0,50 euro per aandeel. Aandeelhouders krijgen dat midden mei op hun rekening gestort.

2018?

Voor dit jaar mikt de telecomoperator op omzetgroei dankzij extra mobiele en televisieklanten. Om klanten van Telenet en Proximus af te snoepen verdubbelde Orange eerder al de mobiele data van de klanten die ook televisie en breedband afnemen.

Nu lanceert de operator ook de eerste bundel (mobiel, internet en tv) met onbeperkte data, vanaf 40 euro per maand. Dat is volgens analisten een aanbod dat kan concurreren met de bundels van Telenet en Proximus. De ongelimiteerde data gelden enkel in ons land, in de rest van EU betaal je 0,0072 euro per megabyte (MB) nadat 20 GB data is overschreden.

Last but not least biedt Orange zijn klanten voortaan ook vaste telefonie aan voor 10 euro extra per maand. De operator kan zich nu helemaal met Telenet en Proximus meten die al veel langer de zogenaamde 'quadruple play' aanbieden: vaste en mobiele telefonie, internet en televisie.

De extra klanten en inkomsten kunnen dit jaar echter niet het wegvallen van de Telenet-huur (30 miljoen euro ebitda) én de roaminginkomsten (17 miljoen euro ebitda) compenseren. Orange houdt daarom rekening met een daling van de brutowinst (ebitda) tot 7 procent tot 280 miljoen euro. In het beste geval stabiliseert de winst op 300 miljoen euro.

Beleggers reageren teleurgesteld. Kort na de opening van de Brusselse beurs dook het aandeel 3 procent lager. Ondertussen is het verlies gehalveerd .

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect