Telenet strijdt met Orange en Apax voor SFR België

Altice-CEO Patrick Drahi ©AFP

Telenet, Orange en het investeringsfonds Apax strijden voor de telecom- en kabelspeler SFR België (ex-Numericable) van de zakenman Patrick Drahi. Het prijskaartje kan een half miljard euro bereiken.

Altice, de eigenaar van SFR, reeg de voorbije jaren de overnames aan elkaar. Die transacties werden vooral gefinancierd met schulden. De jongste miljardendeal was de overname van Cablevision, de vijfde grootste kabelaar van de Verenigde Staten, voor 17,7 miljard dollar.

De groep van de Frans-Israëlische zakenman Patrick Drahi kwam door die overnamepolitiek de jongste maanden in financiële ademnood. Beleggers maken zich steeds meer zorgen over de oplopende schulden.

Om de schuldenlast wat te verlichten besliste Altice om de Belgische en Luxemburgse dochter van zijn telecomfiliaal SFR te verkopen. Het verkoopproces werd begin deze zomer op gang getrokken via de zakenbank Lazard.

Eind juli voerde de verkoper een eerste schifting door. Volgens meerdere bronnen overleefden Telenet, Orange (de moedergroep van het voormalige Mobistar) en het investeringsfonds Apax die selectie. De drie kandidaten krijgen toegang tot de boeken van SFR België en moeten straks een bindend bod indienen. Orange bevestigde eind juli al zijn belangstelling voor het dossier.

Apax biedt voorlopig alleen op SFR België. Op andere Europese kabeldossiers werkte het samen met Duco Sickinghe (ex-Telenet). Straks opnieuw? Of ligt dat delicaat?

De verkoopprijs zou kunnen oplopen tot een half miljard euro of ongeveer tien keer de operationele kasstroom (ebitda) van SFR Belux. Dat is de ‘multiple’ die de jongste jaren gemiddeld betaald wordt voor kabelactiva in Europa.

Alles laat uitschijnen dat Apax alleen op het SFR-dossier biedt. Maar velen zullen zich de vraag stellen of Duco Sickinghe, de ex-CEO van Telenet, zich bij het investeringsfonds geschaard heeft of nog zal scharen.

Sickinghe werkt via zijn durffonds Fortino al langer samen met Apax om Europese kabelactiva op te kopen. Eind vorig jaar kochten ze samen de Maltese kabelaar Melita en enkele maanden later legden ze de hand op de Portugese kabelbedrijven Cabovisao en Oni. Hun ambitie: een Europees ‘mini-Telenet’ bouwen. SFR België is dan een bijkomende stap in die richting.

Sickinghe is al ruim drie jaar weg bij de Mechelse kabel- en telecomgroep en moet geen rekening houden met een belangenconflict of een niet-concurrentiebeding. Maar het is duidelijk dat een strijd tegen zijn ex-werknemer delicaat ligt. Mogelijk zal hij deze keer daarom passen.

Dat Altice eraan denkt de Belgische en Luxemburgse SFR-dochters te verkopen is niet zo verwonderlijk. Altice heeft in België weinig expansiemogelijkheden meer. De Franse groep was vorig jaar in de running voor de overname van de mobiele operator BASE, die door het Nederlandse KPN werd verkocht. Ze moest echter de duimen leggen voor rivaal Liberty Global, het moederbedrijf van Telenet.

SFR gebruikt in ons land het netwerk van BASE om mobiele diensten te verkopen aan zijn klanten. Dat Telenet nu eigenaar is van BASE maakt het vervelend voor Altice-SFR: het moet eigenlijk met een concurrent onderhandelen over het gebruik van dat netwerk en de prijs daarvoor.

SFR Belux - vroeger bekend onder de namen Numericable en Coditel - biedt telecom- en mediadiensten aan via de tv-kabel en is ook beperkt actief op de gsm-markt. Het is aanwezig in elf gemeenten in Brussel, de provincie Henegouwen en in het Groothertogdom Luxemburg. Het bedrijf telt 140.000 klanten (110.000 in België) en haalt op een omzet van 75 miljoen euro een operationele kasstroom (ebitda) van 51 miljoen euro.

Bij SFR zwijgt men in alle talen over het verkoopdossier, ‘zodat de onderhandelingen op de best mogelijke manier verlopen’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud