Telenet blijft nog tot 2018 bij Mobistar

©BELGA

Telenet blijft voor mobiele telefonie nog tot eind 2018 een beroep doen op het netwerk van Orange Belgium (Mobistar). Voor de periode 2016-2018 zal het minimum 150 miljoen euro betalen.

Voorts worden alle juridische geschillen begraven, blijkt uit een gezamenlijk persbericht van de twee telecomoperatoren.

Telenet kocht begin dit jaar Base, de kleinste telecomoperator van ons land, waardoor het voortaan over een eigen mobiel netwerk beschikt. Telenet moet echter nog investeren om het bereik en de capaciteit van dat netwerk te verbeteren.

Naarmate het Base-netwerk beter is uitgebouwd, zal Telenet zijn mobiele klanten overzetten van Orange Belgium naar Base. Het heeft daarvoor drie jaar tijd, tot eind 2018. Mocht Telenet dan nog steeds niet tevreden zijn over de kwaliteit van zijn eigen netwerk, heeft het de optie om het contract met Orange Belgium met nog eens 6 maanden te verlengen.

Telenet sloot in februari 2006 een MVNO-overeenkomst van Mobistar, die in 2009 werd uitgebreid tot een Full MVNO-overeenkomst. MVNO staat voor Mobile Virtual Network Operator. De overeenkomst liet Telenet toe naast diensten via de kabel (televisie, telefonie, internet) ook mobiele diensten (telefonie en dataverkeer) aan te bieden zonder zelf over een netwerk te beschikken.

De huidige overeenkomst tussen Mobistar en Telenet liep in principe tot eind 2017. Opdat Telenet voldoende tijd zou hebben om zijn eigen netwerk te ontwikkelen, wordt dat nu dus met een jaar uitgebreid.

Voor het gebruik van het netwerk van Orange Belgium tijdens de overgangsperiode, van 2016 tot 2018, zal Telenet minstens 150 miljoen euro neertellen. Dat bedrag kan stijgen als het netwerk intenser wordt gebruikt. Als de overeenkomst nog zes maanden langer loopt, zal dat Telenet minimum 15 miljoen euro kosten.

De overeenkomst tussen Telenet en Orange Belgium heeft voor gevolg dat alle uitstaande juridische geschillen tussen beide bedrijven komen te vervallen.

Telenet bevestigt dat de overname van Base tegen 2020 zo'n 220 miljoen euro synergievoordelen zal opleveren. Het grootste deel daarvan is te danken aan de verschuiving van zijn klanten van Mobistar naar het eigen netwerk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud