Advertentie

Telenet neemt BASE over

Abdul Yakuna Iddi van het door Telenet gesponsorde KV Mechelen vecht om de bal met Jelle Van Damme van het door Base gesponsorde Standard. ©BELGA

De Mechelaars leggen 1,325 miljard euro op tafel, volledig in cash. De deal is slecht nieuws voor Mobistar, dat met Telenet zijn belangrijkste (netwerk)klant ziet vertrekken.

'De onhuwbare dochter.' Die titel kreeg BASE jarenlang mee, omdat KPN  maar niet afgeraakte van zijn Belgisch dochterbedrijf. Maar de onhuwbare dochter heeft nu toch een echtgenoot gevonden, in de vorm van kabelaar Telenet

Het Mechelse bedrijf legt 1,325 miljard euro op tafel om het mobiel netwerk van BASE in handen te krijgen. Toen KPN BASE in de etalage zette, was er sprake van een prijs van 1 miljard euro. Beurshuis Rabo Securities heeft het over een 'goede prijs' voor KPN. De overname waardeert BASE op 8 maal de verwachte bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) voor 2015, exclusief geëxtrapoleerde synergieën en eenmalige investeringen.

De overname wordt gefinancierd met 1 miljard euro aan verse schulden, en een deel bestaande liquiditeiten. Boven op het overnamebedrag zegt Telenet de komende jaren 240 miljoen euro te zullen investeren in het netwerk van BASE.

Druk zetten 

Base is de derde grootste mobiele operator van België, na Proximus en Mobistar. 

Het bedrijf beschikt over 3,3 miljoen mobiele klanten, waarvan 2,2 miljoen pre-paid en 1 miljoen post-paid. De klanten uit MVNO-deals zijn daarin meegeteld.

Base rapporteerde over 2014 een omzet van 711 miljoen euro en een ebitda van 149 miljoen euro. aangepast voor stopgezette activiteiten was dat respectievelijk 690 miljoen euro en 171 miljoen euro. 

De overname is de uitkomst van een rondje poker op het hoogste niveau. Toen KPN BASE in de etalage zetten, achtten analisten het waarschijnlijk dat Telenet enkel lonkte naar de KPN-dochter om druk te zetten op huidige mobiele partner Mobistar  . Telenet heeft vandaag al mobiele activiteiten, maar biedt zijn diensten als 'virtuele operator' (MVNO) aan via het netwerk van Mobistar.

Die deal is uiterst lucratief voor Telenet. Volgens ING genereert Telenet een ebitda-marge tussen 20 en 30 procent op mobiel, terwijl dat bij Mobistar en BASE maar op 23 en 20 procent ligt. In ruil kan Mobistar profiteren van het hoge aantal klanten dat Telenet meebrengt op zijn netwerk. 

De MVNO-deal loopt af in 2017. Veel analisten zagen het spel rond BASE dan ook vooral als een manier om de onderhandelingspositie ten opzichte van Mobistar te versterken. Het contract mag dan altijd lucratief zijn geweest, die marges stonden onder druk. Klanten gebruiken immers steeds meer mobiele data, terwijl Telenet Mobistar naar verbruik vergoedde. 

Pijnlijk voor Mobistar

Maar in plaats van een beter contract te onderhandelen, gaat Telenet nu dus toch gewoon voor een eigen netwerk om dat probleem op te lossen. Daarmee kan Telenet straks zijn mobiele klanten migreren, een operatie die de nodige kostenbesparingen zal opleveren. Het bedrijf heeft het over jaarlijks 150 miljoen euro aan synergieën uit de combinatie. 

Dat is dus slecht nieuws voor Mobistar. Op 31 december telde Mobistar op zijn netwerk 894.500 Telenet-klanten. En die zijn volgens analisten goed voor een vijfde van de bedrijfswinst van Mobistar. Telenet kan met een eigen netwerk bovendien jacht beginnen maken op de klanten van Mobistar. Beleggers sturen het aandeel bij opening 14,3 procent lager tot 15 euro. 

Telenet is wel van plan om de MVNO-deal met Mobistar uit te doen tot 2017. Daarna worden de klanten geleidelijk aan gemigreerd. 'Het laatste wat we willen? is dat klanten last ondervinden door de migratie', zei Telenet-CEO John Porter vanmorgen op een persconferentie. 

Opening van kabelmarkt

Mobistar verwacht dat de mededingingswaakhond met uiterste precisie de gevolgen van de overname voor de consument in kaart brengt - zowel voor de vastelijn- als voor de mobiele diensten. De dochter van het Franse Orange kocht tot 2014 breedband in bij Proximus, maar kon daarmee geen potten breken. Daarom trok de operator zich vorig jaar volledig terug op zijn mobiele aanbod.

Maar omdat klanten almaar meer zowel vastelijn- als mobiele diensten bij één enkele leverancier afnemen, doet Mobistar dit jaar een nieuwe poging. Met de inkoop van breedband én digitale televisie bij Telenet. Het is echter wachten op de groothandelsprijzen waartegen dat kan. De eerste tarieven die telecomwaakhond BIPT werden door Mobistar te duur bevonden. In mei doet het BIPT een nieuwe poging.

Deze overnamedeal moet volgens Mobistar-topman Jean Marc Harion de telecomwaakhond 'meer dan ooit aansporen om de omstandigheden om de kabelmarkt te openen te verbeteren'.

Telenet overtakes Base: bad news for Belgian consumers but an opportunity for regulators to make cable opening a success.— Jean Marc Harion (@Harion) April 20, 2015

Volgens Telenet verandert er dan weer niet zoveel. 'De reactie van Mobister was te voorzien', zei CEO John Porter op de persconferentie over deze deal. 'Maar deze deal verandert weinig aan de dynamiek in de markt. Het aantal spelers en netwerken blijft behouden.'

Hertekening

Telenet krijgt er met BASE zelf 3,3 miljoen mobiele klanten bij. De meerderheid daarvan (2,2 miljoen) zijn vandaag pre-paidklanten - klanten met een oplaadkaart, dus. Telenet zegt al werk te zullen maken om die klanten te bekeren naar een post-paidformule, wat meer waarde zou hebben voor het bedrijf. 

De samensmelting van BASE en Telenet hertekent het telecomlandschap in België grondig. KBC Securities berekende dat de nieuwe combinatie een marktaandeel van 29,7 procent zou veroveren, meer dan het huidige marktaandeel van Mobistar (29%). Belgacom blijft leider in de mobiele markt met 40,8 procent marktaandeel. 

De evolutie van het aantal mobiele klanten van Telenet. ©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud