Advertentie

Telenet ziet omzetgroei versnellen

Telenet-CEO John Porter ©Photo News

Na twee relatief zwakke kwartalen, boekte Telenet over het derde kwartaal een beter dan verwachte omzetgroei. De telecom- en mediagroep blijft karig met uitleg over de beslissing geen dividend uit te keren, ondanks de verwachte 230 à 240 miljoen vrije kasstroom over boekjaar 2014.

Voor het eerst dit jaar klopt Telenet met zijn kwartaalrapport de analistenprognoses, na zowel in mei als in juli met een makke omzet onder de lat door te zijn gegaan. Die relatief trage omzetgroei vloeide vooral voort uit het feit dat de Mechelse telecom- en kabelgroep minder mobiele klanten lokt met gesubsidieerde smartphones. Die beslissing weegt op de omzet, maar is wel goed voor de winstmarges.

Over het derde kwartaal pikte de omzetgroei weer wat aan, met 5 procent naar 432,3 miljoen euro. Dat is nipt meer dan de 430 miljoen die analisten gemiddeld verwachtten. De bedrijfswinst steeg 9 procent naar 137,3 miljoen, een stuk boven de 131 miljoen waar analisten op mikten.

De bij de Mechelaars altijd volatiele nettowinst, daarentegen, halveerde naar 22,6 miljoen. Die daling is deels te wijten aan een hogere belastingsfactuur en deels aan een boekhoudkundige minwaarde op de rente-indekking. Telenet torst immers een schuldenberg van 3,7 miljard en dekt zich logischerwijs met derivaten in tegen het risico op een rentestijging. Maar als de marktrente zoals dit jaar zakt - an sich goed nieuws voor een bedrijf dat zich gretig met schulden financiert - moet de groep een 'minwaarde' boeken op de marktwaarde van die rentederivaten.

Kasstroom

De vooruitzichten voor heel het jaar blijven onveranderd: een 5 à 6 procent hogere bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda), bij een 4 à 5 procent hogere omzet. De vrije kasstroom zou op 230 à 240 miljoen euro moeten uitkomen.

De vrije kasstroom - de cash die na investeringen en rentelasten 'vrij te besteden' is - verdubbelde over de eerste negen maanden van 2014 naar 205,9 miljoen, dankzij de hogere bedrijfswinst, het kleinere werkkapitaal en een lager investeringstempo. Gelet op die forse toename is het des te opvallender dat de Mechelaars ook in het kwartaalrapport erg karig zijn met uitleg bij de recente beslissing om het dividend te schrappen.

'We blijven goed gepositioneerd om in de toekomst aantrekkelijke aandeelhouderswaarde te creëren', stelt CEO John Porter alleen. Bij analisten heerst er al een tijdje speculatie dat Telenet de vlot binnenstromende cash liever in huis houdt voor overnames, waarbij vaak de naam van telecomoperator Mobistar valt. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud