Voorzitter Iliad fors beboet voor handel met voorkennis

Maxime Lombardini, de voorzitter van Iliad. ©AFP

Maxime Lombardini, de voorzitter van het Franse telecombedrijf Iliad, moet van de Franse beurswaakhond een boete van 600.000 euro betalen omdat hij aandelen verkocht voorafgaand aan een koersval.

Toenmalig CEO Lombardini en zijn vriendin verkochten elk een aandelenpakket enkele weken voordat Iliad  eind juli 2014 verrassend een overnamebod lanceerde op zijn Amerikaanse sectorgenoot T-Mobile (onderdeel van Deutsche Telekom), wat leidde tot Iliads zwaarste koersval in bijna acht jaar. Hij kon daardoor een verlies van 185.768 euro vermijden voor zichzelf en 11.425 euro voor zijn partner, maakte de Franse beursautoriteit AMF maandag bekend. 

De toezichthouder neemt Lombardini kwalijk dat hij gebruikmaakte van niet-publieke, geprivilegieerde informatie die Iliads beurskoers kon beïnvloeden. Lombardini moet daarom 600.000 euro boete betalen en het bedrijf Iliad, dat gecontroleerd wordt door de flamboyante miljardair Xavier Niel, 100.000 euro.

De 53-jarige Lombardini was de CEO van Iliad tussen maart 2007 en mei 2018 en is sindsdien de voorzitter van de raad van bestuur.  

Belastingschuld

Tijdens een hoorzitting vorige maand had Lombardini verklaard zich van geen kwaad bewust te zijn. Hij zei dat hij destijds inschatte dat het overnamebod toch weinig kans maakte - wat nadien effectief zo bleek - en dat hij daarom wel kon voortgaan met de verkoop van de aandelen. 'Er was niet eens een confidentialiteitsovereenkomst met Deutsche Telekom', argumenteerde hij nog.

De AMF wuifde het argument weg dat Lombardini's vriendin dringend geld nodig had voor een belastingschuld. Een deel van de opbrengst van de Iliad-verkoop herbelegde ze in aandelen van Orange, een concurrent van Iliad, en dat had de beurstoezichthouder gezien.

Eurostar

De Franse financiële waakhond boog zich ook over een merkwaardig lek over het overnameplan op 15 juli 2014, tijdens een Eurostar-rit tussen Londen en Parijs. Een toenmalige zakenbankier van de bank UBS kon toevallig enkele berichtjes zien op de smartphone van zijn buur. Dat bleek een dealmaker te zijn van de zakenbank Lazard, die aan het overnamebod meewerkte.

De UBS-zakenbankier, die in vrijetijdskledij op de trein zat en niet werd opgemerkt door de Lazard-bankier, seinde de partiële informatie via zijn overste door naar zijn collega's bij UBS. De AMF oordeelt dat de UBS-bankier op de trein en zijn baas niets te verwijten valt en er van handel met voorkennis geen sprake is. 'Ze handelden binnen de normale grenzen van hun functies', zegt de AMF.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect