Advertentie
Advertentie

Aandeelhouders Proximus morren over lage beurskoers

Guillaume Boutin, de CEO van Proximus. ©Valentin Bianchi / Hans Lucas

Proximus kreeg woensdag op de algemene vergadering meerdere vragen van aandeelhouders over de lage beurskoers. De telecomgroep verwacht beterschap.

Proximus begon zijn beurscarrière 20 jaar geleden als Belgacom. Door de grote belangstelling van particuliere beleggers bij de beursgang en de goede prestaties van het aandeel gold het lang als een goedehuisvaderbelegging. Maar vooral de jongste jaren zit de klad in de koers . Wie de hele rit uitzat, zag het aandeel ruim 70 procent verliezen. Dit jaar ging er nog eens zo'n 17 procent af.

De lage koers was woensdag de rode draad in de vragen van de aandeelhouders op de algemene vergadering. Eén aandeelhouder noemde Proximus zelfs 'het meest gehate aandeel op de beurs van Brussel'. CEO Guillaume Boutin had in zijn presentatie voor de vragenronde al geprobeerd de kritiek voor te zijn door te zeggen dat hij er 'diep van overtuigd' is dat de beurskoers niet de intrinsieke waarde van de telecomgroep weerspiegelt, een boodschap die hij ook vorig jaar al had, maar intussen noteert Proximus nog lager.

Advertentie

Zware investeringen

De lage beurswaarde is volgens hem ingegeven door ongerustheid over de toenemende concurrentie op de Belgische markt op een moment dat zware investeringen nodig zijn, vooral in glasvezel. Boutin ziet drie mogelijke aanjagers van de koers: de afronding van de overname van het Indiase Route Mobile, samenwerkingsakkoorden met andere spelers rond glasvezel en 'aanhoudende commercieel momentum'. Met dat laatste hoopt Proximus de impact van de komst van de vierde speler, Digi Belgium, deze zomer te temperen.

Hij wees er ook op dat telecom een sector is die 'momenteel niet geliefd is bij de aandeelhouders' en dat niet alleen Proximus onder vuur ligt. Voorts zei Boutin dat de markten gericht zijn op de korte termijn, 'terwijl wij waarde proberen te creëren op de middellange en lange termijn'. Voorzitter Stefaan De Clerck had het over een soort afwachtende houding van de markt om te zien hoe belangrijke dossiers bij Proximus zullen uitdraaien.

Keuzedividend

De Clerck zei ook dat Proximus gaat nadenken over de mogelijkheid om een keuzedividend (cash of aandelen) in te voeren. Het bedrijf gaat de kwestie meenemen in de reflectie die zal worden gehouden over de vergoeding van de directie en de bestuurders met aandelen. Proximus hield die boot tot nu toe af, maar mede op vraag van internationale aandeelhouders zal die mogelijkheid nu toch worden onderzocht.

Hij pleitte er ook voor dat de volgende federale regering beter een minister met volle bevoegdheid voor digitale diensten en infrastructuur zou aanduiden in plaats van een nieuwe voogdijminister voor Proximus. De algemene vergadering keurde alle agendapunten goed, met een score tussen 88 en net geen 100 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.