Activist eist dat Telenet 1 miljard uitkeert

Telenet-CEO John Porter.

De vermogensbeheerder CIAM hekelt de koersevolutie van Telenet en vindt het management weinig ambitieus en te conservatief. De activist vraagt dat de telecom- en kabelgroep een uitzonderlijk dividend van 970 miljoen euro uitkeert.

CIAM stapte begin 2018 in Telenet en kocht regelmatig aandelen bij. Het bezit 1,26 procent van de aandelen. De activist ging begin vorig jaar al een dialoog aan met het management van Telenet, maar komt nu voor het eerst met zijn eisen naar buiten. Hij vindt dat Telenet  niet genoeg waarde creëert voor zijn aandeelhouders.

Volgens CIAM gebruikt hoofdaandeelhouder Liberty Global (58%) zijn invloed om te verhinderen dat de nodige maatregelen worden genomen om waarde te creëren. 'Telenet wordt sinds 2012 bestuurd als een volle dochter van Liberty Global. De (financiële) strategie wordt bepaald in het belang van Liberty, ten koste van de minderheidsaandeelhouders', luidt het.

Beurskoers

De vermogensbeheerder vindt vooral dat Telenet 'weinig ambitieus' en te conservatief is. 'Sinds de beleggersdag van december 2018 daalde de koers van Telenet met meer dan 16 procent. Er ging voor de aandeelhouders 1,05 miljard euro in waarde verloren. En dat terwijl de beurskoersen van zijn Europese sectorgenoten gemiddeld met 28,1 procent stegen en die van zijn Belgische concurrenten met 1,5 procent', stelt CIAM vast.

Reactie Telenet

Telenet bevestigt dat het de brief van CIAM ontvangen heeft. 'We waarderen de inbreng van CIAM als aandeelhouder en blijven ons inzetten voor een constructieve dialoog, zoals we in het verleden hebben aangetoond', luidt het.

'Een managementroadshow is gepland in Parijs op 9 maart en er was al een ontmoeting met CIAM gepland voordat de brief verstuurd werd. Volgens de suggestie van CIAM is er op die dag een ontmoeting', laat de telecomgroep weten.

'Die slechte prestatie is niet te wijten aan een strengere regelgeving (regulatory headwinds), maar aan de strategie van het management, dat niet focust op de aandelenkoers.' Telenet is niet de eerste investering van de activist in de telecomsector. Hij was ook een tijd aandeelhouder van de Spaanse telecomgroep Euskaltel en het Franse SFR.

CIAM hekelt ook de ambities van Telenet op het vlak van de inkoop van eigen aandelen. 'Telenet wil slechts voor 55 miljoen euro eigen aandelen inkopen en keert slechts 53 procent van zijn aangepaste vrije kasstroom uit', luidt het. CIAM vindt dat niet genoeg, vooral omdat Telenet niet onmiddellijk geld nodig heeft voor overnames, en niet geraakt wordt door de gevolgen van de panepidemie van het coronavirus

De vermogensbeheerder eist daarom dat Telenet, vóór de aandeelhoudersvergadering van eind april, 970 miljoen euro uitkeert. Telenet moet dat geld volgens CIAM voor 130 miljoen euro halen uit de vrije kasstroom over het afgelopen boekjaar en voor 840 miljoen uit nieuwe schulden, 'zodat de verhouding tussen de nettoschuld en de brutobedrijfswinst (ebitda) stijgt naar de bovenkant van de verwachtingen voor 2020, zijnde 4,5 keer'. Telenet torste eind vorig jaar al 5,7 miljard euro schulden en het eigen vermogen was toen 1,5 miljard negatief.

CIAM hoopt met zijn eis andere minderheidsaandeelhouders achter zich te scharen.

Tweede activist

Het is niet de eerste keer dat Telenet in het vizier komt van een activistische aandeelhouder. De jongste jaren was ook het hefboomfonds Lucerne een luis in de pels van de telecomoperator. Lucerne eiste een voorspelbaarder dividendbeleid en een onderzoek naar klachten over belangenconflicten tussen Telenet en zijn hoofdaandeelhouder Liberty Global. CIAM steunt Lucerne daarin, al werken de twee niet formeel samen.

840 miljoen
Schulden
CIAM wil onder meer dat Telenet 840 miljoen verse schulden op zijn balans zet om een uitkering mogelijk te maken.

Lucerne trok zelfs naar de rechter om de aanstelling van een expert te vragen die de relatie tussen de telecomgroep en zijn grootaandeelhouder Liberty Global tegen het licht houdt.

Mede onder druk van Lucerne keerde Telenet over het boekjaar 2018 een uitzonderlijk superdividend van 5,30 euro uit, nadat de kabelgroep al vijf jaar haar aandeelhouders met een droge mond had laten zitten.

Lees hier de brief van CIAM aan de raad van bestuur van Telenet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud