Activist laat Telenet niet los

©BELGA

Het hefboomfonds Lucerne wil dat aandeelhouders mogen stemmen over een recurrent dividendbeleid en een onderzoek naar de, volgens Lucerne, te innige relatie tussen de bestuurders en moeder Liberty Global.

Lucerne Capital Management, de ontevreden minderheidsaandeelhouder (3%) van Telenet , wil twee agendapunten toevoegen aan de buitengewone algemene vergadering (BAV).

Op die vergadering op 26 september stemmen aandeelhouders over het superdividend van 5,20 euro per aandeel, goed voor een bedrag van 600 miljoen euro. Een formaliteit, aangezien de Amerikaanse moeder Liberty Global 56 procent van de aandelen in handen heeft.

Lucerne eist dat aandeelhouders ook kunnen stemmen over een recurrent dividendbeleid.

Daarnaast vraagt het hefboomfonds de revisor het beslissingsproces van de raad van bestuur te onderzoeken. Lucerne zei in het verleden dat de bestuurders de handpop zijn van Liberty Global, de Amerikaanse moeder van Telenet. Telenet-topman John Porter noemde die aantijging vorige maand 'bullshit'.

De revisor moet van Lucerne nagaan of de Liberty-bestuurders potentiële belangenconflicten correct hebben gemeld in het jaarverslag. Volgens de vennootschapswet mogen ze niet mee beraadslagen in beslissingen van de raad van bestuur waar er een conflict kan zijn. Als dat niet gebeurd is, kan het bedrijf die ongeldig genomen beslissingen annuleren. De vraag is dus of er een bijeenkomst van de raad van bestuur was waar beslissingen werden genomen terwijl de Liberty-mensen niet aanwezig mochten zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect