ALTICE | Kink in de kabel

Patrick Drahi, topman van Altice. ©BELGAIMAGE

Patrick Drahi zou op het eerste gezicht niet misstaan in het tv-programma ‘The Sky is the Limit’. Met meer dan dertig overnames bouwde de 54-jarige Frans-Israëlische miljardair sinds 2002 een heus telecom- en media-imperium uit in Frankrijk, de VS, Portugal, Israël en de Dominicaanse Republiek.

De seriële overnemer verkiest evenwel de luwte boven de schijnwerpers. En er is nog een andere reden waarom er in Drahi geen Willy Naessens schuilt: zijn strategie kent wel degelijk haar limieten - al luidt Altices slogan sinds een halfjaar ‘Together has no limits’.

Sinds het tegenvallende kwartaalrapport begin deze maand zag Altice bijna de helft van zijn beurswaarde verdampen. Het aandeel nadert met rasse schreden zijn bijna vier jaar oude beursintroductieprijs van 7 euro. Twee jaar geleden piekte de koers nog op meer dan 33 euro. De kabelgroep was toen 45 miljard euro waard, daar schiet nog 14 miljard van over.

Maar niet alleen het aandeel van Altice is gecrasht. Ook de obligaties van de groep gingen kopje onder. Zo gaven beleggers in de Altice-obligatie van 675 miljoen euro vorige maand nog maar 92,50 euro voor iedere 100 euro schuldpapier. De obligatie- en de aandeelhouders geloven niet (langer) dat Drahi zijn schuldenberg van 50 miljard euro afgelost krijgt zonder activa te verkopen, investeringen terug te schroeven of schulden in aandelen om te zetten.

Het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank loopt op zijn laatste benen. De stijgende rentes zullen Drahi de komende jaren met oplopende financiële lasten opzadelen. De cash die hij met breedband, mobilofonie en media binnenkrijgt, zal dus eerder naar de obligatiehouders vloeien dan naar de aandeelhouders. Niet meer dan terecht overigens, de ondernemingswaarde van Altice bestaat voor het overgrote deel uit schulden.

45%
Altice zag in acht beursdagen bijna de helft van zijn beurswaarde verdampen.

Drahi lijkt zijn Midas-touch kwijt te zijn. De miljardair pikte als geen ander goed draaiende bedrijven in de telecom- en mediasector op, en wist zijn schulden terug te betalen door er de omzet en de marges op te krikken en er in de kosten te snoeien. Zo zette hij de best betaalde managers aan de deur en ‘vergat’ hij soms leveranciers te betalen.

Maar al enige tijd loopt het fout. De mobiele operator SFR zag sinds de overname drie jaar geleden miljoenen klanten weglopen. Analisten stellen dat Drahi op de uiterst concurrentiële Franse markt commercieel een grote steek heeft laten vallen.

De topman probeert dat recht te trekken door klanten te verleiden met extra content (films en Champions League- en Europa League-wedstrijden), maar het is afwachten of dat aanslaat. En of Drahi de massale investeringen in content en glasvezelnetwerken kan verzoenen met hogere kasstromen om de schuldenberg - ruim vijf keer de bedrijfswinst voor afboekingen - af te bouwen.

Voor de dappere belegger kan Altice na de tuimelperte een koopje zijn. Drahi zal zich dubbel plooien om zijn gelijk te bewijzen. Met 59 procent van de Altice-aandelen - inclusief zijn aandelenopties meer dan 1 miljard dollar waard - heeft hij daar alle belang bij. Een jaar na zijn stap opzij is Drahi ook terug als voorzitter van Altices raad van bestuur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud