Amerikaanse moeder Liberty heeft klein miljard veil voor beursexit Telenet
De Amerikaanse telecomreus Liberty Global wil Telenet van de beurs halen. Hij biedt 22 euro per aandeel om de Mechelse telecom- en mediagroep helemaal in handen te krijgen. Ondanks de premie van 59 procent morren sommige beleggers.
Op de zesde dag na de schorsing van het aandeel Telenet is de reden van de forse koersopstoot van vorige donderdag bekend: hoofdaandeelhouder Liberty Global (59,2%) wil zijn Belgische dochter van de beurs halen.
Liberty biedt 22 euro per aandeel of 930 miljoen euro voor de stukken (37,7%) die het nog niet in handen heeft. Dat is een premie van 59 procent op de beurskoers van woensdagavond. Liberty wil minstens 95 procent van Telenet in handen krijgen. De raad van bestuur van Telenet steunt het bod unaniem en beveelt het aan.
Volgens onze informatie klopte Liberty meer dan een maand geleden al op de deur in Mechelen. Door een lek en de daaropvolgende forse koerssprong vorige donderdag werd iedereen in snelheid genomen. Sindsdien was er dagen geen handel in het aandeel, wat hoogst uitzonderlijk is. 'We wilden ons niet onder druk laten zetten', zegt een bron uit het Telenet-kamp.
De raad van bestuur van Telenet steunt het bod unaniem en beveelt het aan.
Het bod van 22 euro per aandeel is inclusief het nog uit te keren dividend van 1 euro. Als Telenet zoals gepland in mei een brutodividend van 1 euro uitkeert, zakt de biedprijs naar 21 euro. Op dat dividend betalen de meeste beleggers 30 procent roerende voorheffing. De kleine belegger heeft in dat scenario uitzicht op 21,70 euro: een bod van 21 euro en een nettodividend van 0,70 euro.
De Telenet-managers zien het bod graag komen. Boven op hun aandelenopties kregen ze vorig jaar ook gratis aandelen via een aanmoedigingsplan op de lange termijn. Het ging in totaal om 251.975 gratis stuks, waarvan 93.902 voor CEO John Porter. Tegen de biedprijs zijn die in totaal 5,5 miljoen euro waard, waarvan 2 miljoen voor Porter.
Kleine beleggers
Met het bod betaalt Liberty ongeveer 6 keer de kasstroom en zo'n 7 keer de verwachte winst voor Telenet. Dat ligt in lijn met de marktwaardering voor andere telecomspelers. 'Het is een fair, maar geen vorstelijk bod', zegt Geert Smet, analist bij De Belegger. 'Veel kleine beleggers kochten wellicht tegen een hogere prijs.'
Telenet kwam in 2005 naar de beurs tegen 21 euro. Op de piek in januari 2018 was het aandeel het drievoudige waard. Bij de hervatting van de handel dinsdagnamiddag spurtte de koers 39 procent hoger en naderde hij de biedprijs.
Er staan nu 112,1 miljoen stuks Telenet uit, waarvan Liberty er al 66,34 miljoen controleert. De 3,5 miljoen stuks die Telenet zelf bezit, tellen niet mee, want die hebben geen stemrecht.
Om de aandeelhouders die hun stukken niet willen aanbieden te kunnen ‘uitroken’, moet Liberty 95 procent van alle stemgerechtigde aandelen in handen krijgen volgens de overnamewet. In tweede rangorde gaat het om 90 procent van de bij het publiek verspreide stukken.
Om 95 procent te halen moeten de Amerikanen tijdens het bod 36,8 miljoen aandelen binnenhalen. Maar dat volstaat niet, omdat ze in dat geval maar 87 procent van de aandelen in losse handen verkrijgen. Om aan 90 procent te raken moet Liberty ruim 38 miljoen stukken extra in handen krijgen en dus uiteindelijk ruim 96 procent van alle aandelen met stemrecht controleren.
Veel rekenwerk, maar het is een feit dat de lat hoog ligt voor Liberty om de nukkige kleine aandeelhouders te kunnen uitroken. KVS
Bij particuliere beleggers lijkt er weinig animo voor het bod. Op Twitter uiten verschillenden kritiek. 'Dit is het sluitstuk van een jarenlange miskenning van de kleine aandeelhouder', zegt iemand aan de redactie. 'Er is bewust gekozen om de koers naar beneden te halen door het dividend te verlagen en mist te spuien over de samenwerking met de netbeheerder Fluvius en de investeringen in glasvezel.'
Liberty moet 95 procent van alle stemgerechtigde aandelen en 90 procent van de bij het publiek verspreide stukken in handen krijgen om de aandeelhouders die hun stukken niet willen aanbieden te kunnen ‘uitroken’. Dat komt neer op ruim 38 miljoen aandelen.
Tele-njet
Tien jaar geleden probeerde Liberty Telenet al van de beurs te halen. De overnameprijs van 35 euro per aandeel werd te laag bevonden door de onafhankelijke bestuurders, waarna beleggers weigerden in te gaan op het voorstel. Liberty haalde uiteindelijk amper 8 procent van de aandelen binnen.
Liberty kan met de volledige controle over Telenet de handen vrij hebben voor een grote strategische zet. Er zijn geruchten over een fusie met het Nederlandse Ziggo.
Waarom doet Liberty een nieuwe poging? Is er een plan om Telenet na de beursexit te fuseren met de Nederlandse telecom- en kabelgroep Ziggo? Liberty bezit 50 procent van Ziggo, de rest zit bij het Britse Vodafone, waarvan Liberty-baas John Malone onlangs 5 procent kocht. 'Liberty kan met een volledige controle over Telenet de handen vrij hebben voor een grote strategische zet', zegt een waarnemer.
What a difference 10 years make
De situatie anno 2023 is evenwel niet dezelfde. De telecomsector is voortaan een mature markt met lage groeivooruitzichten. Bovendien speelt in België de introductie van een vierde speler op de mobiele markt.
In die context is Telenet niet meer de beurschouchou van weleer. Kabbelen is al langer dan beleggers lief is de norm in Mechelen. Vorig jaar greep Telenet ook naast de overname van het Waalse VOO, die tot groei had kunnen leiden. Nu moet Telenet die potentiële groeimarkt met een omweg - via het netwerk van Orange - proberen te veroveren.
Tegelijk moet Telenet fors investeren in de upgrade van zijn netwerk om te blijven voldoen aan de noden van de klanten, die almaar meer data slurpen. Het bedrijf zit daarvoor in een dure glasvezelrace met Proximus verwikkeld. Het hoopt voor de uitrol van glasvezel dat de joint venture met Fluvius deze zomer groen licht krijgt. Die combinatie van factoren deed Telenet op de beurs evolueren van reus naar kneus.
Meest gelezen
- 1 Aandeel Apple onderuit: zorgen over populariteit nieuwe iPhone
- 2 Amerikaanse centrale bank stevent af op spannendste rentevergadering in 15 jaar
- 3 Nieuwe Vlaamse regering wil dienstencheques een derde duurder maken
- 4 Elektrisch wagenpark in België in een jaar bijna verdubbeld in omvang
- 5 5 favoriete aandelen van Bram Vanhevel: 'Het wordt tijd dat beleggers AB InBev herontdekken'