Apparatsjik PS wordt crisismanager bij Nethys

Stephane Moreau, de sterke man van de Luikse groep Nethys, verkocht kabelbedrijf Voo via een schimmige procedure. ©BELGA

Renaud Witmeur, het hoofd van de Waalse investeringsmaatschappij Sogepa, krijgt tijdelijk de leiding van de Luikse intercommunale holding Nethys in handen.

Volgens Le Soir is alvast beslist dat Laurent Levaux (Aviapartner) de nieuwe voorzitter wordt en dat Renaud Witmeur tijdelijk de dagelijkse leiding in handen krijgt.

Witmeur is een trouwe PS-soldaat die onder meer kabinetchef van Rudy Demotte. Nu is hij CEO van de Waalse investeringsmaatschappij Sogepa, die zich vooral op herstructureringsdossiers werpt, maar hij zou binnenkort aan het hoofd komen van WBE, een nieuwe organsiatie boven het Franstalige onderwijs. 

Providence

Het meest dringende dossier op de tafel van Witmeur is de verkoop van kabelbedrijf VOO,zeg maar het kleine Franstalige broertje van Telenet. Het Amerikaanse investeringsfonds Providence eist dat het onmiddellijk zijn boekenonderzoek voor de overname van de Waalse kabelmaatschappij kan uitvoeren.

Het Luikse Nethys, de veelbesproken spilvennootschap van de Luikse intercommunale Enodia, had in mei een geheim akkoord gesloten voor de verkoop van een meerderheidsbelang in VOO. Maar toen die schimmige verkoop en de al even omstreden verkoop van het IT-bedrijf Win en de windparkontwikkelaar Elicio de voorbije weken uitlekte, barstte een storm van kritiek los.

De verkoop was niet transparant verlopen, er waren vragen over de prijs en er is kritiek dat Nethys-CEO Stéphane Moreau en bestuurder François Fornieri (Mithra) de bedrijven hadden verkocht aan structuren waar ze zelf een vinger in de pap hadden.

Vernietigd

De Waalse regering vernietigde vorige week de drie transacties en droeg het dossier over aan het parket. Als de verkoop effectief kan worden geblokkeerd - daar zijn specialisten het nog niet over eens - kunnen VOO en co. via een nieuw verkoopproces op de markt worden gebracht. De Mechelse telecomgroep Telenet en Orange Belgium zijn ook geïnteresseerd in VOO.

Providence beschouwt zich echter als de rechtmatige kandidaat-koper van VOO en verwijst daarvoor naar een contract dat op 23 mei is gesloten met Nethys.

Beroep tegen annulering

Providence wil zijn boekenonderzoek van het kabelbedrijf afronden en eist daarom toegang tot de dataroom om een gedetailleerd en actueel zicht te krijgen op de financiën van het bedrijf. Dat is nodig voor het vaststellen van de definitieve overnameprijs.

Nadat een eerste vraag voor toegang onbeantwoord is gebleven, heeft een filiaal van Providence Nethys in gebreke gesteld. Het wil ten laatste op vrijdag 18 oktober toegang tot de gegevens, meldt het magazine Le Vif L'Express op zijn website. 

Providence wil ook weten of Nethys in beroep zal gaan tegen de beslissing van de Waalse regering om de verkoop te annuleren. De Amerikanen staan open om met Nethys te overleggen over de te volgen strategie.

Door het schandaal werd de raad van bestuur van Nethys vorige week compleet vernieuwd. Drie captains of industry, de voormalige Electrabel-CEO Jean-Pierre Hansen, de voorzitter van de raad van bestuur van Aviapartner Laurent Levaux en de vroegere baas van Ethias Bernard Thiry, zijn benoemd tot bestuurder.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud