Analisten achten overname KPN weinig waarschijnlijk

Het hoofdkwartier van KPN in Rotterdam. ©ROBIN UTRECHT

KPN heeft de ongewilde avances van EQT en Stonepeak geweigerd. Daardoor doorprikt het Nederlandse telecombedrijf de overnamegeruchten van de jongste weken. Op de beurs zakt het aandeel fors, maar analisten blijven nuchter.

De investeringsfondsen EQT en Stonepeak hadden volgens Financial Times 18 miljard euro over voor het grootste telecombedrijf van Nederland. Het bestuur van KPN meldt dat er geen concreet bedrag ter sprake kwam en dat de fondsen geen enkele toegevoegde waarde boden voor de nieuwe strategie - volop inzetten op glasvezelverbindingen.

EQT en Stonepeak zouden aan een nieuw bod werken, maar er moeten obstakels overwonnen worden vooraleer het daadwerkelijk tot een overname kan komen. Via de 'Stichting preferente aandelen B KPN' kan KPN een calloptie uitoefenen en zo preferente aandelen kopen om een ongewenste overname te blokkeren.

En niet alleen het bedrijf, maar ook de Nederlandse overheid heeft iets in de pap te brokken. Sinds vorige zomer kan ze ongewenste buitenlandse investeringen in essentiƫle sectoren tegenhouden. Het Zweeds-Amerikaanse duo zal dus zeer vriendelijk moeten zijn vooraleer het iets kan overnemen.

Kalme analisten

De analisten veranderen niets overhaast aan hun adviezen. Vivien Maquet, analist van Degroof Petercam, stelt dat de geruchten die het aandeel de jongste maanden stuwden ook niet meteen gaan liggen aangezien EQT en Stonepeak al aan een nieuw bod werken. Hij geeft een 'houden'-advies met 2,50 euro als koersdoel.

KBC Securities-analist Ruben Devos schat de kans op een overname ook klein in, maar hij merkt op dat KPN perfect in het kraam van EQT en Stonepeak past. Beide hebben eerder al telecombedrijven opgekocht. EQT kocht Delta Fiber en Glasfaser, Stonepeak bezit Astound Broadband. Volgens Devos is het glasvezelnetwerk van het bedrijf alleen al 13 miljard euro waard. Hij geeft het advies bij te kopen, het koersdoel is 2,90 euro.

Ondergewaardeerde telecom

David Vagman, analist bij ING, merkt op dat het bestuur van KPN niet erg gewillig is om het bedrijf te verkopen. Het management speelt het spel volgens hem op de lange termijn. 'Sinds corona is de aandelenmarkt streng geweest voor de relatief goed presterende telecomaandelen', zegt Vagman. Het houdt dus steek dat het bedrijf wacht op een gunstiger moment voor de sector. Zeker met het vooruitzicht op de investeringen in glasvezelverbindingen, die hun vruchten nog moeten afwerpen. Vagman geeft een 'houden'-advies met een koersdoel van 2,50 euro.

Het aandeel noteert maandagmiddag 3,7 procent lager op 2,76 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud