Australië wil Chinese Huawei uit 5G-netwerken weren

Huawei is één van 's werelds grootste leveranciers van technologie voor de snelle 5G-netwerken. ©REUTERS

De Australische regering is van plan om de Chinese groep Huawei te weren als leverancier van technologie voor de nieuwste mobiele 5G-netwerken. Het land vreest spionagepraktijken.

Westerse inlichtingendiensten waarschuwen al jaren voor het risico dat de Chinese staat via techbedrijven als Huawei gevoelige informatie in handen krijgen, ook al is daar nog nooit hard bewijs voor openbaar gemaakt.

Hoe met het risico wordt omgegaan, verschilt per land. Terwijl Huawei in de VS grotendeels verbannen werd, moet het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk zijn technologie laten screenen door een speciaal labo. Ook andere landen, zoals Nieuw-Zeeland, Canada en Duitsland, zeggen dat ze voldoende waarborgen hebben om spionage via door Huawei aangelegde netwerken uit te sluiten.

Huawei heeft ook aan de Australische overheid voorgesteld om zijn producten te laten screenen, maar volgens de inlichtingendienst van het land zal dat niet volstaan om de spionagerisico’s uit te sluiten. Volgens politieke bronnen kreeg het parlement de boodschap dat de Huawei-netwerken beter uit het land worden geweerd.

De maatregel komt op een ogenblik dat de relaties tussen Canberra en Peking al op een dieptepunt zitten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content