Belgische veiling supersnel internet op de lange baan

De veiling voor supersnel mobiel internet komt op de lange baan omdat de federale regering en de deelstaten het niet eens geraakten over de verdeling van de inkomsten uit de 5G-licenties. ©Photo News

De verschillende overheden van ons land werden het niet eens over de verdeling van de inkomsten uit de verkoop van de 5G-radiofrequenties.

Het Overlegcomité, het orgaan waarin de federale overheid en de deelstaten het beleid op elkaar afstemmen, boog zich woensdagochtend over de veiling van de benodigde radiofrequenties voor 5G. Dat is de volgende generatie mobiel internet, die op zijn piek 200 keer sneller is dan de voorganger 4G.

Op de vergadering werd geen akkoord gevonden, meldt telecomminister Philippe De Backer (Open VLD) woensdag. 'Ordinaire centenkwestie vanuit regio’s blokkeert economische toekomst van ons land', tweet hij. De verdeling van de inkomsten uit de veiling, die op 680 miljoen euro worden geschat, is het grootste struikelblok. 

Zijn voorganger Alexander De Croo (Open VLD) stelt dat de beslissingen over de veiling en de verdeling van de inkomsten losgekoppeld hadden kunnen worden, zoals bij de vorige veiling voor 4G-frequenties. 

Deelstaten willen groter deel

Van oudsher is de verdeling van de inkomsten 80 en 20 procent tussen het federale niveau en de deelstaten. De deelstaten dringen aan op een groter deel van de koek. Zij redeneren dat mensen dankzij mobiel internet steeds meer media consumeren en media is een bevoegdheid van de deelstaten.

680 miljoen
De overheid kan volgens ramingen 680 miljoen uit de veiling van 5G-frequenties halen.

Door het uitblijven van een politiek akkoord raken de nodige aanpassingen aan de telecomwet niet meer voor de verkiezingen door het parlement. Na die verkiezingen volgt nog een regeringsformatie, waardoor de veiling nog even op zich kan laten wachten. Dat levert ons land een competitief nadeel op in de race naar 5G. 

Midden januari stelde De Backer al dat de veiling van frequenties voor 5G, waarin ook ruimte is voor een vierde operator, niet meer haalbaar is voor dit jaar. De aandelen van de telecomoperatoren gingen toen hoger. En ook vandaag winnen Telenet , Proximus  en Orange Belgium  terrein. Beleggers oordelen dat hun inkomsten en winsten langer beschermd zijn tegen de mogelijke komst van een vierde mobiele operator. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud