Bert De Graeve 'ideale voorzitter' van Telenet

Bert De Graeve ©BELGA

Bert De Graeve is de nieuwe voorzitter van Telenet. De captain of industry kreeg het fiat van 98 procent van de aandeelhoudersstemmen. Ook Stéfan Descheemaeker is benoemd als onafhankelijk bestuurder.

Bert De Graeve en Stéfan Descheemaeker (ex-Delhaize en ex-AB InBev) volgen als onafhankelijk bestuurder Frank Donck, Alex Brabers (Gimv) en Julien De Wilde (ex-Bekaert) op. Twee opvolgers voor drie zitjes: Telenet moet het voortaan met één onafhankelijk bestuurder minder doen. Michel Delloye (ex-RTL, ex-GBL) is de derde onafhankelijke. De zeven andere bestuurders, inclusief CEO John Porter, zijn pionnen van hoofdaandeelhouder Liberty Global.

Met het afscheid van Donck komt er een einde aan een tijdperk. De man was 18 jaar bestuurder bij Telenet - van bij de oprichting in 1996 -, waarvan de jongste 12 jaar als voorzitter. 'Ik heb dit altijd met plezier gedaan', besloot Donck zijn laatste algemene vergadering bij het kabelbedrijf. Twee jaar geleden nam de voorzitter, als 'woordvoerder van de onafhankelijke bestuurders, stelling in tegen het 'te lage' overnamebod van Liberty Global. Het bod strandde op 58 procent van de Telene-aandelen.

Het stond dus in de sterren geschreven dat Doncks dagen waren geteld bij Telenet. Officieel luidt het dat de mandaten van Donck, De Wilde en Brabers aflopen en ze wegens wettelijke beperkingen niet meer verlengd kunnen worden. Ofwel omdat de drie betrokkenen al twaalf jaar bestuurder zijn bij Telenet, ofwel drie opeenvolgende mandaten als onafhankelijk bestuurder hebben volbracht.

Donck valt niet in een zwart gat, hij is bestuurder bij KBC en voorzitter van vastgoedontwikkelaar Atenor. Voor zijn opvolging heeft hij 'ideale voorzitter' voor Telenet aan boord gehesen. 'Bert De Graeve is een captain of industry met ervaring in telecom (Alcatel) en media (VRT), een gedegen financiële kennis én een sterke persoonlijkheid.' De Graeve stopt in mei als CEO van staaldraadproducent Bekaert en volgt er Paul Buysse op als voorzitter.

Ook Stéfan Descheemaeker is volgens Donck een 'kuitenbijter'. 'Het siert Liberty Global dat het zijn fiat geeft voor deze twee sterke profielen', zegt de afscheidnemende voorzitter. Descheemaeker is ex-topman van Delhaize Europe en ex-topmanager van AB InBev. Daar zat hij mee in de cockpit toen de biergroep wereldwijd fusieonderhandelingen voerde. Die ervaring kan Telenet goed van pas komen bij eventuele consolidatieplannen. Ook het Brussels netwerk van Descheemaeker is meegenomen mocht het kabelbedrijf zijn Brusselse sectorgenoten willen benaderen.

Op Telenets algemene vergadering waren 52 aandeelhouders vertegenwoordigd, goed voor 79 procent van het kapitaal - Liberty alleen bezit 57 procent van de aandelen. De achttal aanwezige aandeelhouders stellen geen enkele vraag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud