Besparingen houden winst Proximus op peil

Guillaume Boutin, CEO van Proximus ©BELGA

Dankzij 5 procent lagere kosten kon de telecomoperator spijts een krimpende omzet de rendabiliteit vrijwaren.

Het kwartaalrapport van Proximus   toont de - positieve - keerzijde van het verlieslatende vierde kwartaal van 2019. Toen duwde ruim een kwart miljard provisies voor de ontslagronde de rekening netto in het rood.

Dankzij die ontslagen drong de marktleider op de Belgische telecommarkt de kosten voor de binnenlandse activiteiten tegenover het eerste kwartaal van 2019 met 5 procent terug. 

De binnenlandse brutobedrijfswinst (ebitda) stabiliseerde zo op 428 miljoen euro, ook al kromp de omzet 1 procent naar 1,086 miljard euro. Terwijl de consumententak een stabiele omzet rapporteerde, was er in de sterk concurrentiƫle bedrijventak een krimp van 2,4 procent.

Omzet en bedrijfswinst liggen in lijn met de analistenconsensus. An sich geen grote verrassing, aangezien de nieuwe CEO Guillaume Boutin pas eind maart een - virtuele - beleggersdag georganiseerd heeft.

Inclusief de internationale groothandelsdochter BICS zakte de groepsomzet 1,5 procent naar 1,39 miljard euro, terwijl de ebitda stabiliseerde op 464 miljoen euro. Netto steeg de winst 14 procent naar 153 miljoen euro. 

Boutin herhaalt de prognose voor om in 2020 een vrije kasstroom van 780 Ć  800 miljoen euro te halen, tegenover 844 miljoen over 2019. Die meet wat er van de ebitda overblijft na investeringen. Lees: mocht de eerste tegenvallen kan Proximus de tweede wat temperen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud