Bonden Proximus verwerpen sociaal plan

De vakbonden versperren de zij-ingangen van het Proximus-hoofdkwartier aan het Brusselse Noordstation. ©BELGA

Het herstructureringsplan van de telecomgroep werd zoals verwacht verworpen in het paritair comité. Komen er nieuwe onderhandelingen of duwt de raad van bestuur het plan eenzijdig door?

De christelijke en socialistische vakbonden voerden woensdagochtend actie aan de Proximus-torens in het Brusselse Noordkwartier. 

Het protest kwam er na het duidelijke njet van het personeel voor het sociaal plan dat de voorbije maanden werd onderhandeld. Dat plan zet minstens 250 medewerkers aan de deur.

De bonden blokkeerden de zij-ingangen van het hoofdkantoor van de telecomgroep  . Dat deden ze ook toen Stefaan De Clerck, de voorzitter van de raad van bestuur, wou binnengaan. Vakbondsleden slingerden de gewezen CD&V-minister verwijten naar het hoofd. 'Ga jij mijn lening betalen? Ik verdien geen 9.000 euro (het is 10.000 euro, red.) per vergadering', riep iemand.

Als de raad van bestuur en voorzitter De Clerck het plan toch doorduwen, is het totale oorlog.
Dirk Callaert
ACV

De boosheid vloeit volgens de bonden voort uit het feit dat De Clerck, tevens voorzitter van het paritair comité, ermee heeft gedreigd dat de raad van bestuur zelf een sociaal plan kan doorduwen, zonder goedkeuring van de vakbonden.

Nieuw overleg of totale oorlog

Op het paritair comité woensdagochtend hebben de grootste twee vakbonden het sociaal plan zoals verwacht verworpen. De liberale vakbond VSOA was wel voor, maar met de afwijzing van de ACOD en het ACV was de vereiste tweederdemeerderheid niet haalbaar.

Het is uitkijken wat de raad van bestuur woensdagnamiddag doet. De vakbonden hopen dat het sociaal plan alsnog wordt bijgestuurd, zegt vakbondsman Bart Neyens (ACOD). 

Er is donderdag op initiatief van de directie een bijeenkomst van vakbonden en directie gepland. Het is niet duidelijk of dan nieuwe onderhandelingen gestart worden. De bonden willen geen gedwongen ontslagen en geen versoepeling van de ontslagregeling.

De directie laat nog niet in haar kaarten kijken. 'We betreuren dat in het paritair comité geen meerderheid gevonden is voor het transformatieplan. De raad van bestuur moet zich nu over de zaak buigen', zegt woordvoerder Fabrice Gansbeke. 

Als de raad van bestuur en voorzitter De Clerck het plan toch doorduwen, blazen ze volgens Dirk Callaert van het ACV alles op. 'Dan is het totale oorlog.' De vakbondsman hoopt dat de raad 'slim genoeg is om onderhandelingen op te starten'.

Franse CEO

Nog op het bord van De Clerck en de bestuurders ligt de keuze van een opvolger voor Dominique Leroy, die begin september vertrok als CEO. Volgens onze informatie geniet de Fransman Guillaume Boutin, het hoofd van de consumententak van Proximus, de voorkeur van het benoemingscomité van de telecomgroep.

Dat comité legt zijn favoriet vandaag voor aan de voltallige raad van bestuur. Afwachten of de Fransman het haalt, dan wel of de beslissing wordt uitgesteld tot de volgende raad van bestuur midden december.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud