Advertentie

Britse spionage bij Belgacom ging veel verder dan bekend

©AFP

Bij de digitale aanval op Belgacom die vorig jaar aan het licht kwam, kon de Britse geheime dienst GCHQ veel meer communicatie onderscheppen dan tot nu toe werd aangenomen.

GCHQ raakte al in 2011 binnen door drie werknemers te hacken. Daarna konden ze tweeënhalf jaar lang ongestoord rondsnuffelen in het netwerk van Belgacom en dochterbedrijf BICS, dat het echte doelwit van de hacking zou zijn geweest. De geheime dienst kon zo de communicatie onderscheppen van de individuele klanten van Belgacom zelf, van de NAVO en de EU, en van de klanten van honderden internationale telecomproviders.

Een nooit geziene schending van de privacy, blijkt uit nieuwe, niet eerder gelekte documenten die De Standaard zaterdag publiceert. De documenten zijn afkomstig van NSA-klokkenluider Edward Snowden.

Belgacom zelf wilde niet reageren 'zolang het gerechtelijk onderzoek loopt'. Het federaal parket 'neemt akte van de nieuwe onthullingen' maar wil voorlopig geen commentaar geven. Ook voor hen zijn de Snowden-slides nieuw, aldus de krant.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud