Brugse Citymesh jaagt op deel 4G-internet

Wie is de speler die jaagt op het stukje van het 4G-internet?

De telecomwaakhond BIPT zet op vraag van het Brugse Citymesh een deeltje van de capaciteit voor mobiel internet 4G te koop. Citymesh mikt niet op de consumentenmarkt.

Proximus en Telenet zijn donderdagochtend bij de grootste dalers op de Brusselse beurs. Een en ander heeft te maken met een persbericht van de telecomwaakhond BIPT voorbeurs. Die geeft aan dat hij extra capaciteit voor mobiel internet 4G te koop zet. 

De capaciteit in kwestie is 15 MHz op de 2,6 GHz-band. Die band ging in 2011 als eerste onder de hamer bij de eerste veiling van capaciteit voor mobiel internet 4G. Nu zou 'een Belgisch bedrijf' interesse getoond hebben voor een deeltje dat toen onbenut bleef, meldt het BIPT.  

Maximum

Vanaf het moment dat een bedrijf interesse toont voor frequenties voor mobiel internet, moet de telecomwaakhond die openstellen voor de hele markt. Maar opmerkelijk: de drie grote telecomoperatoren - Proximus, Telenet en Orange Belgium - mogen niet meedoen aan de veiling. 

Op elke frequentieband bestaat zoiets als de maximale hoeveelheid capaciteit die een telecomoperator kan kopen. Proximus, Telenet en Orange Belgium zouden bij de veiling voor het extra deeltje dat plafond overschrijden. De drie operatoren reageren donderdagochtend ook verrast. 

Citymesh

De interesse komt dus uit een andere hoek. Het gaat om het Brugse Citymesh, bevestigt Citymesh-CEO Mitch De Geest aan De Tijd. Citymesh zet nu al private bedrijfsnetwerken op. Het gebruikt daarvoor een stukje spectrum op de band voor het supersnelle 5G-internet (de 3,5 GHz-band), dat het in 2015 al verwierf.

Met het nieuwe spectrum op de 4G-band wil het bedrijf, samen met andere spelers, zijn diensten voor bedrijven uitbreiden. Mogelijk duiken bij de veiling nog andere ge├»nteresseerden op, ook buitenlandse, geeft het BIPT nog aan. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud