Advertentie

BT betaalt 16,7 miljard euro voor gsm-operator EE

©Bloomberg

De Britse telecomgroep BT gaat de mobiele operator EE kopen voor 12,5 miljard pond of 16,7 miljard euro. Door de overname ontstaat een reus die de verhoudingen in het Britse telecomlandschap hertekent.

De verkopers van EE zijn de Franse en Duitse groepen Orange en Deutsche Telekom. Zij ontvangen de overnamesom in contanten en nieuwe aandelen van BT. Deutsche Telekom zal 12 procent verwerven van de nieuwe combinatie, Orange 4 procent. De Duitsers krijgen ook een vertegenwoordiger in de raad van bestuur. Bronnen bij het bedrijf lieten eerder al verstaan dat ze ‘open staan’ voor een eventuele overname van de aandelen van de Fransen.

De nieuwe eigenaar rekent voor dat de acquisitie netto 3 miljard pond aan synergievoordelen en extra inkomsten kan opleveren. De transactie zal vermoedelijk tegen maart 2016 worden afgerond, aldus BT.

'Quad play'

Door de overname wordt BT nu afgetekend de grootste Britse aanbieder van zowel snel breedbandinternet als mobiele communicatie. De groep kan zich nu volop werpen op de verkoop van ‘quad play’ bundels aan consumenten – pakketten die zowel telefonie, televisie, mobiele communicatie als internetdiensten omvatten. De verkoop van dergelijke bundels is interessant omdat operatoren er hogere marges op halen dan met aparte producten, en omdat ze toelaten om het klantenverloop in te perken. In ons land passen Telenet en Proximus die strategie al langer met succes toe.

De concurrenten van BT beraden zich al enige tijd over een tegenzet. Onder meer de televisiegroep Sky en de mobiele operator Vodafone bestuderen hoe ze hun eigen aanbod kunnen versterken en aanvullen met andere communicatie- en contentdiensten.

O2

BT en EE voerden al sinds december exclusieve gesprekken over een overname. De vier jaar oude mobiele operator is goed voor 28 miljoen klanten. Intussen wordt ook de uithuwelijking voorbereid van O2, de tweede mobiele operator. De Spaanse eigenaar Telefonica voert daarover gesprekken met Hutchison Whampoa, de groep van de Hongkongse miljardair Li Ka-shing, die al eigenaar is van de kleinere operator Three. Hutchison zal naar verwachting Three en O2 doen samensmelten, wat een operator zou opleveren met meer dan 30 miljoen klanten.

Transformatie

Voor BT is de uitbreiding in  draadloze communicatie het sluitstuk van een ingrijpende transformatie. De voormalige monopolist kampte lang met een zwakke reputatie in eigen land, maar investeerde de voorbije jaren volop in een betere infrastructuur en nieuwe diensten. Hij legde een nagelnieuw glasvezelnetwerk aan en kocht de rechten op populaire sportwedstrijden om zijn televisieaanbod te versterken. In 2012 betaalde de groep 246 miljoen pond per seizoen voor de rechten op de Premier League, de hoogste voetbalcompetitie.

Het resultaat is wel dat BT met een hoge schuldenberg zit, van 6,2 miljard pond eind 2014. De aankoop van EE zal worden gefinancierd met nieuwe schulden en de uitgifte van een miljard pond aan nieuwe aandelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud