Canada arresteert financieel directeur van Chinese techreus Huawei

Meng Wanzhou. ©EPA

De Verenigde Staten vragen de uitlevering van Meng Wanzhou, de dochter van de oprichter van de Chinese netwerkgigant, op verdenking van schending van de sancties tegen Iran.

De Canadese autoriteiten in Vancouver arresteerden Meng Wanzhou, de financieel directeur van de Chinese netwerk- en smartphonegigant Huawei Technologies, op vraag van de Verenigde Staten, schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Ze wordt ervan verdacht de handelssancties tegen Iran te hebben geschonden.

Wij hebben geen weet van misstappen van mevrouw Meng.
Woordvoerder Huawei

Een woordvoerder van het Canadese gerecht verklaarde dat Wanzhou, de vicevoorzitter van Huawei en dochter van de oprichter Ren Zhengfei, op 1 december is aangehouden. Meng Wanzhou werkte in 2007 voor een holdingbedrijf van Huawei dat eigenaar was van Skycom Tech, actief in Iran. 

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt dat Meng Wanzhou onmiddellijk wordt vrijgelaten. Volgens het Canadese ministerie van Justitie is er vrijdag een hoorzitting gepland.

De aanhouding komt er net op het moment dat de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping vorig weekend een tijdelijke wapenstilstand overeenkwamen in de handelsoorlog tussen beide landen. De Verenigde Staten hebben al andere zorgen uitgesproken over China, waaronder spionage, de diefstal van intellectuele eigendom en Pekings militaire gedrag in de Zuid-Chinese Zee. 

Nationale veiligheid

De arrestatie van de financieel directeur van Huawei is illustratief voor de technologieoorlog die de VS en China voeren. ©REUTERS

De Verenigde Staten beschouwen Huawei als een bedreiging voor de nationale veiligheid door vermeende banden met de Chinese overheid. Washington zette vorig jaar al een reeks stappen om de activiteiten van Huawei op Amerikaans grondgebied te beperken en startte recent een opmerkelijke internationale campagne om andere westerse landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, tot dezelfde beperkingen aan te sporen.

'Het bedrijf kreeg zeer weinig informatie over de aantijgingen en heeft geen weet van misstappen van mevrouw Meng', liet een woordvoerder van Huawei optekenen. Volgens de zegsman houdt Huawei zich overal aan alle wetten.

The Wall Street Journal schreef al in april dat het Amerikaanse gerecht een onderzoek voert naar de Iraanse activiteiten van Huawei. De Amerikaanse autoriteiten verdenken Huawei al sinds 2016, toen de VS het kleinere ZTE onderzochten, van gelijkaardige aantijgingen.

5G-netwerken

Washington beweert al jaren dat de Chinese regering kan spioneren en communicatie verstoren via Huaweis hardware, die overal ter wereld verkocht wordt. Daar is echter nooit hard bewijs voor openbaar gemaakt. Amerikaanse bronnen laten verstaan dat ze Peking niet de kans willen geven om te interfereren in een groeiende wereld van geconnecteerde toestellen nu vele landen op het punt staan om supersnelle mobiele 5G-netwerken uit te rollen. Nog meer dan bij de vorige generaties mobiel internet is 5G een kritische infrastructuur, omdat er miljarden toestellen, machines en auto's mee zullen verbinden.

De aanhouding komt er net op het moment dat Amerika en China een tijdelijke wapenstilstand overeenkwamen in de handelsoorlog

Ook enkele bondgenoten van de VS ondernomen al actie. Australiƫ verbande Huawei in augustus van zijn 5G-netwerken en Nieuw-Zeeland verbood een van zijn grote mobiele operatoren om van Huawei gebruik te maken. Het Britse telecombedrijf BT zei woensdag, volgens de Britse zakenkrant Financial Times, dat het Huawei binnen de twee jaar zal verwijderen van de core van zijn 3G- en 4G-netwerken om de Chinese technologie zo goed als buiten zijn telecominfrastructuur te houden.

BT heeft Huawei ook uitgesloten van de biedingen om materiaal te leveren voor zijn 5G-netwerk, maar zal wel nog een beroep blijven doen op het bedrijf op andere manier, bijvoorbeeld voor zijn masten. BT benadrukte dat Huawei een 'belangrijke leverancier en gewaardeerde innovatiepartner' blijft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud