Advertentie
Advertentie

Cash van Telenet stroomt naar Base, niet naar belegger

Telenet-CEO John Porter. ©BELGA

De forse vrije kasstroom die Telenet dit jaar zal genereren vloeit nog niet naar de aandeelhouders. 'We gaan eerst de overname van Base betalen', zegt CEO John Porter.

Telenet rapporteerde vanmorgen een stevig stel cijfers over het tweede kwartaal. De omzet steeg 6 procent naar 448,7 miljoen, nog iets meer dan de 444,7 miljoen waar analisten gemiddeld op rekenden. De bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda), een belangrijke graadmeter van de rendabiliteit, steeg 11 procent naar 246,6 miljoen euro.

Het geeft de groep genoeg vertrouwen de prognoses op te trekken. Telenet rekent nu op een omzetgroei van 5 à 6 procent, in plaats van 4 à 5 procent. De bedrijfswinst zou 4 à 5 procent (in plaats van 4 procent) stijgen. En met investeringen ten belope van 20 procent van de omzet zou er 250 à 260 miljoen vrije kasstroom overblijven.

Dat laatste cijfer doet beleggers vaak watertanden. Want met zoveel 'vrij te besteden' cash, stijgt de kans op een royale vergoeding. Telenet stond in het verleden te boek als een uiterst vrijgevig bedrijf, dat zich zelfs in de schulden stak om de aandeelhouders te plezieren.

Maar daar kwam vorig jaar verandering in, toen Telenet plots besliste om de cash anders te gaan besteden. Sindsdien werd volop ingezet op netwerkinvesteringen en overnames, met als klap op de vuurpijl de overname van mobiele operator Base voor 1,3 miljard euro.

Het is voor die overname dat de cashflow ook in de eerste plaats zal worden aangewend, zei CEO John Porter donderdag op de persconferentie van het bedrijf. 'We hebben genoeg cash voor de overname van Base. Als er daarna nog iets overblijft, zien we dan weer wel wat er gebeurt. Het is aan de raad van bestuur om daarover te beslissen.'

Maar zelfs na die overname heeft Telenet nog wel aardig wat geld nodig voor Base. 'We hebben al gezegd dat we eens de overname van Base is afgerond, we zo'n 150 miljoen euro gaan investeren in het netwerk', aldus Porter.

Beleggers die in Telenet zitten voor het dividend, lijken dus nog even op hun honger te moeten blijven zitten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud