Cegeka en Citymesh werpen zich op als volwaardige vierde telecomspeler

Stijn Bijnens, de CEO van Cegeka, en Mitch De Geest , de CEO van Citymesh.

De Limburgse IT-reus Cegeka werpt zich samen met de netwerkspecialist Citymesh op als vierde telecomspeler. Ze hopen ook op de consumentenmarkt innovatief te zijn.

Sinds hun krachtenbundeling hebben het IT-bedrijf Cegeka en de telecomspeler Citymesh hun ambitie om de vierde telecomoperator voor de zakelijke markt te worden niet onder stoelen of banken gestoken. Geen B2C-activiteiten dus.

Die positionering riep in de praktijk veel vragen op. Wat is dat precies, de zakelijke markt? En waarom zouden Cegeka en Citymesh zich met al hun expertise niet op de consumentenmarkt wagen? Bovendien liet Stijn Bijnens, de CEO van Cegeka, eerder al optekenen dat de zakelijke en de consumentenmarkt almaar meer in elkaar overvloeien.

De essentie

  • Cegeka en Citymesh doen samen een gooi naar een 5G-licentie.
  • Ze richten een apart vehikel op om samenwerkingen op te zetten met bedrijven die 5G-producten willen aanbieden.
  • Of die vierde speler er komt, is nog onduidelijk.

Cegeka en Citymesh melden nu aan De Tijd dat ze zich kandidaat stellen als vierde nationale telecomspeler. Dat zou een investering van om en bij 100 miljoen euro vergen.

'Cegeka is een gezond bedrijf', zegt CEO Stijn Bijnens. 'Bovendien zijn we ervan overtuigd dat we voldoende investeerders zullen vinden voor dit verhaal.' De netwerken van de toekomst worden volgens Bijnens op een totaal andere manier gebouwd dan vroeger. 'De ecologische impact van onze cloudoplossing is veel kleiner dan die van de grote installaties van vandaag.'

De ecologische impact van onze cloudoplossing is veel kleiner dan die van de grote installaties van vandaag.
Stijn Bijnens
CEO Cegeka

Dat de scheidingslijn tussen zakelijk, afgesloten internetverkeer en privégebruik almaar meer verdampt, sterkt de bedrijven in hun beslissing. 'Als je een mobiel privaat netwerk voor een containerterminal opzet, is dat duidelijk een privaat netwerk', zegt De Geest. Maar Citymesh wil ook netwerken voor steden uitbouwen. 'Een netwerk waar politiemensen, zorgpersoneel of ambtenaren gebruik van maken is publiek.' Cegeka en Citymesh ambiëren dus een compleet en nationaal 5G-aanbod.

Als Cegeka en Citymesh de 5G-licentie zouden binnenhalen, beschikt het over evenveel capaciteit als Proximus. Voldoende dus om ook nieuwe producten uit te denken voor de consumentenmarkt. 'We hebben het grote voordeel dat we onze netwerken van de grond af kunnen uitbouwen volgens de nieuwste standaarden', zegt De Geest. 'Al dan niet in samenwerking met partners kunnen we een uniek aanbod realiseren.'

We hebben het grote voordeel dat we onze netwerken van de grond af kunnen uitbouwen volgens de nieuwste standaarden.
Mitch De Geest
CEO Citymesh

'Of je nu aan retailers, steden of voetbalclubs denkt, almaar meer bedrijven overwegen onder hun eigen merknaam een mobiel internetabonnement aan te bieden', zegt Bijnens. 'Dat is niet om zelf simkaarten te kunnen verkopen, maar de geanonimiseerde data die ze daar uithalen, kan waardevol zijn.' Cegeka en Citymesh willen met andere woorden een platform met de nodige technische ondersteuning aanbieden voor nieuwe spelers in de telecommarkt. Het gaat die nieuwe activiteit onderbrengen in een nog op te richten vehikel.

Komende dinsdag staat de 5G-veiling op de agenda van het Overlegcomité. Dat had federaal minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) gevraagd een studie te bestellen over de impact van de intrede van een vierde telecomspeler. De telecomwaakhond BIPT finaliseerde een update van zijn studie in 2018. De conclusies liggen in de lijn van de vorige versie: een vierde telecomspeler kan de prijzen voor mobiel internet doen dalen. De impact op langere termijn valt moeilijker te voorspellen.

Bijnens en De Geest hopen dat ze een kans maken om de plek als vierde speler in te nemen. 'Dat zou niet alleen interessant voor mobiele internetprijzen, maar ook op vlak van werkgelegenheid en de ontwikkeling van Belgisch talent', zegt De Geest.

Jaarcijfers Cegeka

Omzet: 640 miljoen euro (+14%).
Operationele winst: 51,1 miljoen euro (+31%).
Recurrente brutobedrijfswinst (ebitda): 70,56 miljoen euro (+28%).
Markten: België (52,3% omzet), Nederland (27,8%), Duitsland (5,5%), Italië (3,9%), andere (10,5%).
Aantal werknemers: ongeveer 5.000.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud