CEO van Nokia stapt op

Nokia-CEO Rajeev Suri. ©REUTERS

CEO Rajeev Suri van Nokia stapt na zes jaar op. Hij kon geen potten breken in de strijd om 5G.

De 52-jarige Rajeev Suri - een veteraan bij het Finse Nokia - startte in mei 2014 als CEO. Het aandeel staat nu 30 procent lager dan zes jaar geleden. Op 24 oktober incasseerde Nokia met -23 procent de grootste klap sinds 1991 nadat Suri het dividend op de schop gedaan had.

De toen aangekondigde 'pauze in de dividendbetalingen' was volgens Suri nodig om de investeringen in apparatuur voor supersnel internet (5G) op te drijven. Suri slaagde er niet in om een marktleiderschap te verwerven in de strijd om 5G-technologie, ten voordele van het Chinese Huawei en het Zweedse Ericsson. Vorige week werd bekend dat Nokia verschillende opties onderzocht, waaronder de verkoop van bepaalde afdelingen om de harde concurrentie in 5G de baas te kunnen. 

Fortum

Suri wordt vervangen door Pekka Lundmark, de huidige voorzitter en CEO van het energiebedrijf Fortum. 'Lundmark slaagde erin om van Fortum een sterke speler te maken in de wereldwijde energiesector die een zware transformatie ondergaat', zegt Nokia in een persbericht. Lundmark heeft ook ervaring met het sluiten van grote deals. Zo kocht hij in 2017 voor 8 miljard euro het Duitse Uniper, de vergaarbak waarin het Duitse E.ON zijn vervuilendste centrales stak. 

Sinds hij in september 2015 CEO van Fortum werd, steeg de beurskoers met de helft, of jaarlijks met 9 procent, ondanks een zware uitschuiver tijdens de coronabeurspaniek van vorige week. 

Suri blijft nog aan tot 31 augustus, en Lundmark start op 1 september. Tot 1 januari 2021 blijft Suri in dienst als adviseur bij Nokia.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud