Chinese netwerkleverancier van Proximus en Orange onder vergrootglas

Dominique Leroy (Proximus), Rudi Vervoort (Brussels minister-president), Didier Reynders (Buitenlandse Zaken) en koning Filip gingen drie jaar geleden langs bij Huawei-oprichter Ren Zhengfei (midden) in Shenzhen. ©BELGA

Huawei komt de VS, Australië en Nieuw-Zeeland niet binnen met zijn netwerkapparatuur. In ons land zien de overheid en de telecomoperatoren vooralsnog geen reden tot paniek.

Met de nakende uitrol van 5G, de nieuwe generatie technologie voor supersnel internet, worden almaar meer landen kritisch voor de apparatuur van Chinese netwerkleveranciers als Huawei en ZTE.

Dat komt omdat 5G, nog meer dan de vorige generaties mobiele technologie, een bijzonder kritische infrastructuur is omdat er miljarden toestellen, machines en auto’s mee zullen verbinden.

Chinese leger

De Amerikanen waren de eersten om Huawei de deur te wijzen. Dat gebeurde zeven jaar geleden, toen Barack Obama nog president was. De Chinezen wilden toen 3Leaf Systems overnemen, een kleine Amerikaanse producent van netwerksoftware. Later volgde een verbod voor de mobiele operatoren, het ruimtevaartagentschap NASA en de ministeries van Justities en Handel om met de Chinese bedrijven in zee te gaan. 

Ondertussen hebben ook Canada, Australië en Nieuw-Zeeland hun vertrouwen in de Chinese telecomleveranciers opgezegd, omdat de Chinese overheid en het leger langs hun netwerken zou kunnen spioneren. Daar zijn tot op vandaag echter nooit bewijzen voor geleverd. En in het geval van een oorlog zouden volledige netwerken kunnen worden platgelegd, luidt het in de VS. 

Telecomnetwerken zijn vandaag te vergelijken met computers, zegt Bart Preneel, professor in cryptografie, een digitale beveiligingsmethode, aan de KU Leuven. 'Als je de controle hebt, kan je alles doen: bijvoorbeeld berichten omleiden of bepaalde pakketten in de systemen injecteren.'

'Bovendien voeren technologiebedrijven voortdurend updates door, waardoor er op elk moment een achterpoort of kwetsbaarheid kan ingebouwd worden. Ook Amerikaanse bedrijven, zoals Cisco en Juniper, zijn al betrapt op het inbouwen van zulke kwetsbaarheden. Het is dan altijd de vraag of dat een fout is of kwaad opzet.'

Reputatie tegen

De Chinezen hebben hun reputatie tegen, merkt Preneel op. Bij een bezoek van een medewerker van Preneel aan China zat de harde schijf plots omgekeerd in zijn laptop. 'Ze hebben minder scrupules en durven gerust in te breken in hotelkamers of harde schijven uit te lezen.' Huawei werkte de afgelopen jaren ook aan de veiligheid van zijn routers samen met de Britse veiligheidsdienst GCHQ. Dat is de geheime dienst die tot 2013 inbrak bij Proximus-dochter BICS

De Britten, zelf dus geen heilige zieltjes, weten dus waar Huawei technologisch toe in staat is. Het hoofd van de Britse geheime dienst MI6, Alex Younger, verklaarde begin deze week dat het VK moet beslissen of het het voorbeeld van de VS en Australië volgt. Hij zei dat 5G het moeilijker maakt om de technologie van Huawei te monitoren. 

BT, het voormalige British Telecom, besliste dat hij Huawei binnen de twee jaar zal verwijderen van de kern van zijn 3G- en 4G-netwerken om de Chinese technologie zo goed als buiten zijn telecominfrastructuur te houden.

Volgens de Financial Times heeft BT Huawei ook uitgesloten van de biedingen om technologie te leveren voor zijn 5G-netwerk. Maar dat ontkent Huawei. Het heeft voor BT al een 5G-testnetwerk uitgerold in Londen. 'Dat akkoord blijft intact', luidt het. 

Nederland

In Nederland zal de regering erop toezien dat de Chinezen niet te veel macht krijgen bij de aanleg van een 5G-netwerk. Voor de voorloper 4G is Huawei de leverancier van de Nederlandse marktleider KPN. De Nederlandse regering werkt tegen volgend jaar bovendien een strategie uit over hoe wordt omgegaan met Chinese staatsbedrijven die geïnteresseerd zijn in Nederlandse technologische start-ups. 

België

In ons land is Huawei al tien jaar de uitverkorene van Proximus  en Orange Belgium  voor de basisstations van hun netwerken. Telenet  koopt zijn netwerkapparatuur vooral bij ZTE.

Wordt hier met de komst van 5G kritischer naar de Chinese spelers gekeken? Nee, zeggen de operatoren. 'De veiligheidsvereisten zijn sowieso heel streng bij de keuze van een leverancier. Er is ook geen richtlijn van de Belgische of Europese overheid of van de Staatsveiligheid over de herkomst van de leverancier', luidt het bij Orange Belgium.

Proximus zegt het verdere onderzoek van de arrestatie van de Huawei-topvrouw af te wachten voor hij stappen onderneemt.

Telenet verklaarde gisteren tijdens zijn investeerdersdag in Londen dat hij een plan B heeft als het ZTE moet dumpen. Dan stapt de telecommer over naar de concurrerende technologie van Nokia, Ericsson of Samsung. 

Bij telecomminister Alexander De Croo (Open VLD) luidt het dat we niet alleen de Chinezen in de gaten moeten houden. 'Er zijn nog andere landen die technologie leveren en kunnen spioneren. Tot op vandaag is er maar één duidelijk spionagedossier geweest. Dat waren geen Chinezen, maar Britten.' Daarmee verwijst hij naar de hacking door GCHQ.

De Croo voegt nog toe dat Huawei geen leverancier is van de overheid. In 2016-2017 hebben de federale overheidsdiensten Justitie en Sociale Zekerheid wel 580 smartphones van het bedrijf gekocht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud